Přijít do nemocnice včas. To je podle lékařů při léčbě mozkové mrtvice nejdůležitější

3. květen 2016

Mozková mrtvice nebolí. Pokleslý koutek úst, potíže s mluvením a ochrnutí některých částí těla. To jsou její nejčastější projevy. Většina nemocných ale doufá, že přejdou samy. A pomoc si zavolají pozdě. I nejmodernější léčba pak nemá žádný účinek.

Bohužel čtyři z pěti lidí, které tato nemoc postihne, dorazí k lékaři pozdě. Ti přitom dnes už umí odstranit krevní sraženinu z mozku jen za několik desítek minut a vyhnout se tak většině trvalých následků. Jak vypadá vyšetření člověka s mrtvicí v olomoucké fakultní nemocnici?


Jak rozeznat příznaky mrtvice? Primář urgentu Vladislav Kutěj doporučuje zapamatovat si zkratku FAST:
F – face (obličej) – křivý, pokleslý koutek úst
A – arm (paže) – nemožnost hýbat končetinou
S – speech (řeč) – nemožnost mluvit, problémy s vyslovováním, pojmenováním
T – time (čas) – zapamatovat si, kdy se to stalo a pospíchat k lékaři

Kolem pacienta na urgentním příjmu ve fakultní nemocnici jsou čtyři zdravotníci. Muž má problémy s mluvením. Levou ruku nezvládne udržet ve vzduchu. Všechno nasvědčuje na mrtvici. Diagnózu potvrdí až CT mozku.

„Zjišťujeme místo uzávěru té mozkové tepny. Je to důležité i proto, abychom se rozhodli, zda jsme vůbec schopni se do toho místa dostat a jestli to není pro pacienta příliš nebezpečné,“ vysvětluje vedoucí cerebrovaskulárního centra Daniel Šaňák.

Hlavní roli při mrtvici hraje čas. Čím dříve se pacient dostane k lékaři, tím menší budou následky.

Vyšetření člověka s mrtvicí v olomoucké fakultní nemocnici

„Pokud se nám podaří včas tu tepnu zprůchodnit, tak je velká šance, že by se mohla obnovit funkce této postižené mozkové tkáně a pacient to pocítí jako klinické zlepšení,“ vysvětluje Daniel Šaňák.

„Pacienta naložíme zpátky na lehátko a vracíme se na emergency, kde mu dáme tu látku ve formě kapačky, budeme rozpouštět krevní sraženinu a zároveň na druhé straně chodby se organizuje tým,“ popisuje.

Léky na ředění krve by měl pacient dostat do čtyř a půl hodiny od mozkové příhody. Samotný zákrok - odstranění sraženiny katetrem, je důležité stihnout do šesti hodin od prvních příznaků.

Vyšetření člověka s mrtvicí v olomoucké fakultní nemocnici
autor: mot
Spustit audio