Pro děti, které nejsou připravené na vstup do první třídy, existují nulté ročníky

25. duben 2017

Krajské město zřídí od září na svém území první přípravnou třídu pro děti, které neprošly zápisem na základní škole a potřebují pomoci. Neznají barvy nebo zvířata. Až doteď podle úředníků nic takového Olomouc nepotřebovala. Podobná přípravka přitom funguje už několik let třeba v Přerově. Časem by měly přibývat i v krajském městě.

Děti z přípravné třídy na Základní škole Boženy Němcové v Přerově začínají každodenní výuku. Pod vedením učitelky Evy Kopalové se učí vše, co budou potřebovat pro nástup do první třídy.

„Některé z dětí nemají zažité hygienické a společenské návyky. Neumí pozdravit, poděkovat, požádat o něco. Děti, které přijdou do přípravky, neumí žádnou básničku, písničku, rodiče si s nimi nepovídají, neznají pohádky. My se snažíme toto všechno za ten rok dohnat,“ říká Eva Kopalová.

Podobnou speciální třídu teď chystají i v Olomouci. Od září vznikne na Základní škole Holečkova.
„Budou do ní přednostně přijaty děti, které mají odklad povinné školní docházky a z nějakého důvodu potřebují lépe připravit na nástup na základní školu. Chtěli jsme začít zavádět tyto přípravné třídy, protože zjišťujeme, že mnohem více dětí má odklady, více dětí má problémy. Učitelky v prvních třídách mnohdy pracují s dětmi, které nejsou připraveny na tu třídu tak, jak by mohly být. Z tohoto důvodu bychom do budoucna chtěli mít takovýchto tříd více,“ uvádí vedoucí odboru školství olomouckého magistrátu Hana Fantová.

Pro přijetí dítěte do nultého ročníku musí rodiče požádat o posudek pedagogicko-psychologickou poradnu do konce května.

autor: tas
Spustit audio