Prostějov připravuje stamilionovou zakázku na komunální služby

14. červen 2015

Prostějov bude v letošním roce hledat nového dodavatele komunálních služeb. Firmy se utkají o zakázku za stamiliony. Svoz odpadu, čištění a údržbu komunikací nebo péči o veřejnou zeleň chce město zadat jedné firmě. Opozice by zakázku raději rozdělila na několik menších.

„Nemá cenu to takhle v balíku,“ má na plánovanou zakázku pro jednu firmu jasný názor Jaroslav Kráčmar z Prostějova. Do jednoho balíku by například sečení trávy nebo svoz odpadů rádo dalo právě vedení radnice.

Komunální služby nyní v padesátitisícovém městě zajišťuje firma A.S.A. TS Prostějov. Příští rok jí ale končí smlouva a radnice by výběrové řízení ráda vypsala ještě letos.

„V tuto chvíli se rada města rozhodla, že půjde cestou modelu technických služeb a dá těch šest oblastí do jednoho balíku a bude je soutěžit jako jednu velkou zakázku,“ uvádí náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil z hnutí PéVéčko.

Jedním z hlavních kritérií podle něj bude cena. A právě peníze v zakázce za stamiliony budou hrát velkou roli. Opozice by raději tendr vypsala po menších částech. Podle Jana Navrátila z hnutí Změna Pro Prostějov by se tak do výběrového řízení mohlo přihlásit více firem.

„V každém případě budu pro rozdělení té zakázky na jednotlivé činnosti, aby bylo více uchazečů. Je logické, pokud zeleň vypíšeme zvlášť a samostatně třeba odpady. Tak se najde více firem, třeba i místních, které budou levněji dělat danou věc. Určitě se najde řešení, které přinese úsporu nákladů,“ uvádí Navrátil.

Město také zvažuje, jestli s novým poskytovatelem podepsat smlouvu na kratší nebo delší časový usek. Pokud by ji například podepsalo na deset let, šlo by o miliardovou zakázku.

„To časové období na dalších deset let se mi zdá zbytečně dlouhé. Nezdá se mi vhodné celou zakázku vypisovat takto megalomansky znovu tak, jak to bylo,“ dodává Navrátil. Jakou smlouvu nakonec Prostějov připraví, teď řeší pracovní skupina a právníci.
„Bude se uvažovat o tom, jak se uzavře. Zdali na dobu neurčitou nebo dobu určitou. Předběžně jsme dohodnuti, že by to měla být doba určitá od čtyř do osmi let,“ informuje Pospíšil s tím, že na deset let to zřejmě nebude.

autor: tas
Spustit audio