Prostějov řeší osud zámku ve Ptení. Radnice ho chce prodat, někteří zastupitelé jsou ale proti

27. únor 2017

Prostějovští zastupitelé tlačí na vedení města, aby řeklo jasně, co bude dál se zámkem ve Ptení. Historická památka už dlouhé roky chátrá. Město zámek nevyužívá a Ptení nemá peníze na jeho opravu.

Zastupitelé přišli s nápadem, že by ho město mělo propojit s nedalekým zámkem v Čechách pod Kosířem, a nalákat tak do regionu turisty.

„Dnes jsou všechny otvory, které tady jsou, zazděné, aby se zabránilo vstupu těch, kteří by tady něco hledali, aniž by věděli co,“ ukazoval při prohlídce zámku učitel Jaroslav Frgal. O historii památky se zajímá.

„Vstup do kina byl z této strany. Byly tady okenice, kterými se pouštělo světlo, když bylo potřeba,“ dodává v místech bývalého kinosálu.

Zámek ze 17. století vlastní město Prostějov. Chátrající památku ale nechce. A nechce ji ani obec Ptení, kde stojí. Prostějov se snaží stavbu dlouho neúspěšně prodat.

Zámek Ptení

„Nabídli jsme ho obci, ale ta, stejně jako město Prostějov, nemá pro zámek žádné využití,“ říká náměstek primátorky Jiří Pospíšil z hnutí Pévéčko.

Někteří zastupitelé si ale myslí, že by město mělo památku spravit. „Vždycky tam byl zámek a lesy. Ty lesy svým způsobem vydělávaly na ty lesy. Řádové sestřičky to nenechaly v takovém stavu, jak to je. Mám trochu pocit, že se to vybydlelo,“ říká Zuzana Bartošová zvolená za KDU-ČSL.

Přirovnává Ptení k jinému nedávno spravenému zámku - v Čechách pod Kosířem. Ten patří Olomouckému kraji. Podle Bartošové by spojení obou zámků mohlo do regionu nalákat více turistů. A vyjmenovává možnosti využití.

Zámek Ptení

Podle Pospíšila jsou ale takové představy nereálné: „Považuji za nesmysl nechávat zámek v majetku města, protože by ta rekonstrukce stála desítky milionů. Záleží také, co by tam bylo. Do provozu by se pak zase muselo investovat.“

Městu se v minulosti přihlásila řada zájemců o koupi památky. Ze všech plánů ale nakonec sešlo. Aktuálně má radnice k dispozici pět nabídek. Rozhodovat o nich bude na přelomu dubna a května.

Zámek Ptení
autor: tas
Spustit audio