Prostějovští vojáci si pro prezidenta Zemana připravili ukázku zneškodnění teroristů

22. březen 2017

Zneškodnit dva teroristy v autě trvá příslušníkům prostějovské skupiny speciálních sil jen několik minut. Celý zásah ale připravují dlouhé měsíce předem. Ukázku si připravili i pro prezidentskou návštěvu.

Vůbec poprvé zažila prostějovská kasárna návštěvu českého prezidenta. Vojáci skupiny speciálních sil Miloši Zemanovi předvedli cvičný zásah proti teroristům. V reálu podobně zasahují po celém světě. Hlavním úkolem prostějovské šest set jedničky je obrana vlasti.

„Prostor pro vás je vyčleněný za touto páskou,“ ukazuje mi jeden z vojáků šesti sté první skupiny speciálních sil generála Moravce. Spolu s ostatními novináři musím stát za červenobílou páskou, která je natažená podél velké asfaltové plochy. Prezidenta Miloše Zemana v tmavě zelené vojenské bundě vítá nastoupená jednotka.

Velitel odvádí prezidenta k asfaltové ploše, kam přijíždějí čtyři velká auta. Celá akce trvá jen pár minut. Úkol ukázky je jasný, zneškodnit teroristy v jednom z vozidel. Vojáci jednotky speciálních sil s puškami se vyklánějí z auta, jeden střílí i ze střešního okna. Nakonec házejí i granát.

Za chvíli je po všem. Vojáci vytahují figuranty mrtvých nepřátel z auta a kontrolují je. Ozývají se krátké povely.

Časový údaj znamená, jak rychle musejí z místa odjet. Podobné zásahy připravují speciální síly pomocí vojenských zpravodajů v reálu i dlouhé měsíce předem. Jednotka aktuálně působí v Afgánistánu nebo na Blízkém východě. Prostějovskou šest set jedničku navštívil prezident vůbec poprvé. Miloš Zeman se s nimi setkal ještě jako premiér v roce 2001, v reakci na teroristický útok na newyorská dvojčata.

„Jsem na ně velmi hrdý a byl jsem na ně velmi hrdý ještě jako premiér. Vážím si zejména toho, co udělali v Afgánistánu i v jiných destinacích. Je to opravdu elitní špičková jednotka, kéž by takových vojáků bylo víc,“ pochvaloval si prezident Zeman.

Po ukázce Zeman v kasárnách diskutoval se samotnými vojáky. Zajímaly je hlavně názory hlavy státu na situaci v Sýrii.

autor: mot
Spustit audio