Prostějovští vojáci ukázali dětem techniku, nechyběl seskok z padáku ani boj z blízka

29. květen 2015

Vojenskou techniku a ukázky výcviku si dnes pro děti připravili vojáci ze 102. průzkumného praporu generála Karla Palečka na prostějovském letišti.

Stovky dětí překvapil průlet bojového vrtulníku těsně nad jejich hlavami nebo seskok výsadkářů. Ti schválně své padáky namířili přímo nad diváky, aby byl jejich zážitek co největší.

Stovky dětí zaplnily dnes dopoledne plochu prostějovského letiště. Podívat se přišly na program, který pro ně připravili vojáci ze 102. průzkumného praporu.

„Nůž, pistol, rýč a klacek,“ vyjmenovává Matýsek zbraně, které před chvílí vojáci použili v boji muže proti muži. Ten sledoval spolu s kamarády z jedné z prostějovských školek. I přes hranou vážnost situace a hrůzu nahánějící maskování bojovníků se děti skvěle bavily.

Největší potlesk získal ten z vojáků, který odzbrojil hned tři soupeře najednou. Holýma rukama dokázal od soupeře získat i pistoli. Ukázka bojového systému ale nebyla jedinou, kterou si vojáci pro děti připravili.

„Ukazujeme naše bojové vozidla, která používáme pro vedení průzkumu, jako je vozidlo Kajman, vozidlo Iveco. Dále ukazujeme naše ruční zbraně, které vojáci používají a jejich vybavení, naše činnosti – seskok na padáku, slanění z vrtulníku, přepad…,“ popisuje velitel prostějovského útvaru René Sabela, zatímco děti za ním šplhají po přistavených autech a zkouší si zamířit z takzvaného otočného střeliště umístěného na střeše nebo zatroubit na klakson.

Prostějovští výsadkáři podobný dětský den pořádají pro děti z celého Prostějovska každý rok. Odpoledne patří dětem vojáků a společnému posezení.

Prostějovští vojáci ukázali dětem techniku, nechyběl seskok z padáku ani boj z blízka
autor: tas
Spustit audio