První školní atlas v Rakousku-Uhersku vznikl v Olomouci. Bude k vidění ve Vědecké knihovně

9. říjen 2017

První školní atlas v Rakousku-Uhersku vyšel roku 1861 v olomouckém nakladatelství Eduarda Hölzela. Jeho syn Adolf byl zase zakladatelem moderní evropské malby. Přesto jméno moravských Němců z paměti Čechů a Moravanů téměř vymizelo. Proto Vědecká knihovna v Olomouci chystá k 200. výročí narození Eduarda Hölzela výstavu.

„Eduard Hölzel atlas vydal společně se slovinským rodákem Blažem Kocenem a měli s ním obrovský úspěch,“ říká kurátor Jiří Glonek a ukazuje knihu přibližně formátu A4. „Jsou tam téměř tři desítky mapových listů. A když v tom zalistujeme, vidíme, že je to atlas, který pojednává nejen o rakouském mocnářství, ale o celém světě. Myslím, že to byl tehdy bestseller,“ dodává Glonek.

Podle druhé kurátorky Petry Kubíčkové nápad vydat atlas pravděpodobně vznikl u Hölzelů v salonu. „Představuji si to asi tak, že se vzájemně navštěvovali. Bylo celkem známé, že Eduard Hölzel se svou ženou pořádal takové literárně-kulturní večery u sebe doma a tam možná tehdy upletli tento nápad, že by nebylo špatné vydat rakouský školní atlas,“ popisuje Kubíčková.

Výstava o Eduardu Hölzelovi nabídne vzácné tisky a litografie

Rodina Hölzelů byla po několik generací v centru kulturního dění. „V Hölzelově rodině se tradovalo, že snad předek v 15. století dokonce spolupracoval s vynálezcem knihtisku Johannem Guttenbergem. Ovšem to se nedá nijak doložit, ale určitě se v té rodině dají doložit předci, kteří se zabývali uměním. Třeba přímo tatínek Eduarda Hölzela, Thomas Hölzel, se znal s mnoha soudobými umělci a učenci, například s Josefem Dobrovským. Dokonce pro Aloise Senefeldera, vynálezce litografie, vyhotovoval různé skici pro jeho kamenotisk,“ doplňuje kurátorka.

Rodina Hölzelů

A jaké knihy Hölzelovo nakladatelství vydávalo? „V prvé řadě se zabýval vydáváním geografických a kartografických děl, to znamená mapy, atlasy, dále vydával botanické nebo zoologické spisy a beletrii,“ uvádí Petra Kubíčková. Tradici Hölzelova nakladatelství podle ní stále udržují ve Vídni: „Nakladatelství Eduard Hölzel Verlag existuje dodnes.“

Jedinečnou výstavu k 200. výročí narození Eduarda Hölzela otevře Vědecká knihovna v Olomouci 2. listopadu. Lidé se na vzácné tisky, litografie i dosud nezveřejněné informace a dokumenty z života dnes zapomenuté osobnosti Eduarda Hölzela můžou podívat až do konce prosince.

autor: bam
Spustit audio