Ptačí chřipka je na ústupu. Veterináři dnes na Přerovsku odvolají ochranné pásmo

22. únor 2017

Krajští veterináři dnes zruší tříkilometrové ochranné pásmo kolem Lověšic na Přerovsku. V soukromém areálu tam před měsícem potvrdili výskyt ptačí chřipky.

Okolní obce se tak nově ocitnou pouze v pásmu dozoru, kde platí pro chovatele mírnější omezení než v ochranném pásmu. Po ohlášení teď například můžou drůbež přesunovat.

„Divoké kachny jsou tu neustále. Každý večer sem při setmění přiletí od Přerova okolo čtyř set divokých kačen. Měl jsem tady i svoje kačeny. Měl jsem základní chovné hejno pekingských kachen,“ ukazuje mi Dalibor Kubík rybníky ve svém areálu v Lověšicích.

Dnes už je tady jen pár divokých kachen. Po zjištění nebezpečné nákazy viru H5N8 musel Dalibor Kubík kachny i slepice utratit. Chov by v budoucnu rád obnovil.

„Určitě, protože je to můj koníček, je to moje zábava. Zvažuji ale, jestli do toho mám jít brzo, protože ty divoké kačeny jsou neustále nemocné a znovu mohou přenést nákazu na můj domácí chov,“ říká.

Veterináři dnes tříkilometrové ochranné pásmo zruší a vyhlásí v místě pásmo dozoru. To už platí na vzdálenost deset kilometrů od Lověšic. Podle Hany Brázdové z Krajské veterinární správy jsou podmínky v pásmu dozoru pro chovatele drůbeže mírnější.

„Katastrální území, která se nacházela v tom ochranném pásmu, dáme do pásma dozoru. Potom budou 3. března bude ukončeno i to pásmo dozoru a celé to nařízení tím bude zrušeno,“ říká. S oteplením podle ní ptačí chřipka zmizí.

Rybníky na Přerovsku

„Předpokládáme, že vlivem oteplení dojde k ústupu. Rozmrznou zamrzlé toky a řeky, volně žijící ptáci se rozptýlí. Nebude taková koncentrace a také potravní řetězec bude jiný. Ptáci nebudou oslabeni mrazy a hladem,“ doplňuje Brázdová.

Teď Dalibor Kubík čeká, jestli mu ministerstvo zemědělství přizná náhradu nákladů. „Požádal jsem o odškodnění. Vyúčtoval jsem to v hodnotě 222 tisíc korun. Jen kafilerie stojí 107 tisíc,“ říká.

Podle Hany Brázdové by s tím neměl být problém: „Chovatel může požádat ministerstvo zemědělství o náhradu nákladů a ztrát, které mu vznikly v souvislosti s touto nebezpečnou nákazou a bude mu to proplaceno.“

V celé republice nadále platí zákaz pořádání výstav a přehlídek drůbeže, ještě se neví, kdy bude nařízení zrušeno.

autor: Iva Najďonovová
Spustit audio