Rabíni ze Spojených států a Evropy kritizují město Prostějov kvůli zaniklému židovskému hřbitovu

19. červenec 2016

Do Prostějova přijeli rabíni z celého světa. Kritizují prostějovskou radnici za neochotu při jednáních o nové podobě dnes už zaniklého židovského hřbitova.

S radnicí jednají o nové podobě této památky. Dohodnout se jim ale prozatím nedaří. Podle rabínů se židovská obec v Prostějově dokonce setkává s otevřeným antisemitismem. To ale město odmítá.

Jeden z rabínů se pomocí vody snaží na dvoře domu v Drozdovicích vyčistit náhrobek odnesený ze zničeného židovského hřbitova. Ukazují se linky. Více bude vidět až po zásahu restaurátorů. Dvůr je náhrobky vydlážděný celý.

„Soused mi říkal, že to jsou židovské náhrobky. Bylo nám to divné. Jsou tady kameny, které jsou popsané. Vím, že se odkupovaly. Můj děda je kdysi dávno odkoupil,“ říká majitelka domu Anna Holeštová.

Desítky náhrobků židovská obec vyzvedne a dvůr předláždí. Náhrobky patřily rodinám Židů uloženým na hřbitově zničeném v roce 1943 nacisty. O obnovení pietního místa se Židovská obec snaží několik let.

Rabíni z celého světa přijeli do Prostějova

„Ještě stále jsme se nedohodli s vedením města na restaurování tohoto hřbitova,“ uvedl rabín Luis Kestenbaum. Vedení radnice kritizuje za neochotu se domluvit.

„Nikdy jsme se doposud nesetkali s tak nepřátelskými postoji. Nebál bych se říct, že se bohužel setkáváme s otevřeným antisemitismem,“ uvedl rabín.

Sociálnědemokratická primátorka města Alena Rašková se takovému nařčení brání: „Od rabína jsou to velice silná a silně nevhodná slova. O antisemitismu nemůže být ani zmínka. My jsme odmítli návrh, který předpokládá vrácení celé plochy, která je před reálným gymnáziem do původního tvaru hřbitova.“

Bývalý židovský hřbitov se minulý týden stal kulturní památkou. O její podobě bude město s představiteli Židovské obce dál jednat.

Rabíni z celého světa přijeli do Prostějova
autor: tas
Spustit audio