Radnice v Ústíně na Olomoucku bojuje o cyklostezku

10. březen 2015

Bezpečí lidem i turistům v Ústíně na Olomoucku má zajistit nová cyklostezka. Stavbu plánuje tamní radnice. Vedení obce doufá, že se podaří stezku postavit najednou společně s rekonstrukcí tamního hlavního silničního tahu. Lidem z Ústína se cyklostezka může vyplatit hned z několika důvodů.

Cyklostezka má vést hlavním průtahem Ústínem. Jeho starostka Jana Chalupová už má přesnou představu o jejím umístění: „My bychom chtěli, aby ta cyklostezka vedla v tělese silnice a propojila dva vybudované úseky, které jsou mimo obec. Chtěli bychom současně opravit chodníky, celý ten průtah, silnici a vytvořit parkovací stání, abychom zajistili bezpečnost cyklistů chodců, ale i automobilistů, protože i cyklisté na takovéto cestě jsou pro řidiče překážkou.“

Na financování cyklostezky chce starostka Jana Chalupová získat dotace: „Základ, to znamená silnici, protože to je krajská silnice, to by měl financovat kraj. Na to zbývající, jako je cyklostezka, parkovací stání a chodníky, bychom měli nějakým způsobem získat dotaci. Pokusíme se požádat Státní fond infrastruktury a uvidíme, jestli uspějeme.

Podle odhadů se se stavbou cyklostezky nezačne dřív, než za dva roky, i když se dělníci na průtahu Ústínem objeví už letos. Cestu opraví po rekonstrukci tamní kanalizace. Jde o investici, která je součástí rekordního balíku peněz na obnovu silnic druhých a třetích tříd v Olomouckém kraji. Hejtmanství na ně letos dá díky státním dotacím miliardu a 17 milionů korun.

autor: min
Spustit audio