Rapotín chce být atraktivnější pro turisty. Láká na novou naučnou stezku

2. leden 2017

Rapotín se snaží do obce přilákat víc návštěvníků. Nechce tak zůstat pozadu za turisticky vyhledávanějším Šumperkem nebo Velkými Losinami. Lidi má přilákat nová naučná stezka i nedávno postavená rozhledna.

„Jediné, co v Rapotíně máme, je zookoutek. Jinak tu není skoro žádné vyžití,“ stěžuje si před obchodem s potravinami paní Eva. Podle ní má Rapotín krásnou přírodu a určitě by dokázal přilákat víc turistů.

Přesně to má za úkol naučná stezka Bukovka, která začíná a končí u kulturního centra, nedaleko kterého teď stojíme.

Má přes sedm kilometrů a popisuje historii a přírodu v obci, jak už dříve řekl starosta Rapotína Pavel Žerníček z hnutí ANO: „Je tady poměrně hodně významných míst. Je tady pole, o kterém se říká, že na něm proběhly švédské války, žije tady výr velký a tak dále.“

Rozcestník

Stezka na žluté turistické trase vede například přes odpočívadla Pěticestí, Skalní Krčmu až na nejvzdálenější místo, na Samotu. Zastávek je na ní celkem devět. Kromě historie a přírody informují tabule o lesním hospodářství a také o takzvané severské chůzi.

„Získali jsme dokonce označení „Point“ pro nordic walking, kdy využíváme k chůzi hole. Máme na to proškolené instruktory. Pro zájemce můžeme také tyto hole zapůjčit a oni si mohou pomocí těchto holí zvýšit svou fyzickou kondici,“ dodává starosta Žerníček s tím, že stezka spolu s nedávno postavenou rozhlednou by měly zvýšit zájem nejen turistů, ale i místních.

Vodoléčba na naučné stezce
autor: sol
Spustit audio