Rodiče brání učitelku vyhozenou kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování. Ředitel trvá na svém

Okresní soud v Olomouci ve středu vyslechl ředitele základní školy v Tršicích, který propustil učitelku kvůli údajnému zneužívání dětí. Kantorku očistilo státní zastupitelství. Žena se nařčení a výpovědi z práce teď brání před soudem. Do školy v Tršicích se chce vrátit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitelka Vanda Fabiánová

Učitelka Vanda Fabiánová | Foto: Monika Pustovková

„Bylo to i pochybení v oblasti působení zdravotníka, bylo to i docela nevhodné chování vůči ostatním kolegyním,“ trval před soudem na důvodech výpovědi ředitel školy Jaromír Vachutka.

Propuštěná učitelka Vanda Fabiánová s tím nesouhlasí. „Věci, které říkal, nejsou pravda nebo to jsou překroucená fakta.“

Soud ve středu vyslechl také tři rodiče údajně zneužívaných dětí. Ti kantorku od začátku podporují. K jednání jich pravidelně chodí více než desítka.

Na údajně nevhodné chování učitelky Vandy Fabiánové z Tršic, která dostala loni výpověď kvůli podezření ze sexuálního obtěžování prvňáčků na škole v přírodě, upozornily podle ředitele školy její kolegyně. Byly prý zděšeny z požadavku učitelky ohledně hygieny dětí v koupelně. Žena taková obvinění odmítá a na základní školu podala žalobu.

Studentka vysoudila 31,6 milionu, protože ji učitelka nepustila na WC. Musela si ulevit do kbelíku

Číst článek

Učitelka se prý jedné z kolegyň ve škole v přírodě ptala, zda zkontrolovala, zda si žáci přetahovali předkožku. Kolegyně z toho byla podle ředitele vyděšena a překvapena a odmítla to. "Poté vzala paní Fabiánová jednoho z žáků a zavřela se s ním v koupelně, přestože bylo teplo a dveře mohly zůstat otevřené. Navíc by se tam vešli dva až tři žáci. Neměla důvod se s jednotlivými žáky zavírat v koupelně a neměla po nich chtít tento úkon," uvedl ředitel školy. Dodal, že učitelka narušila intimitu dětí.

Dítě se vrátilo spokojené a vysmáté

Vachutka novinářům řekl, že své kroky konzultoval s psychology, právníky, ale i s preventistkou z policie. I podle dalších kolegů ve škole bylo podle něj chování učitelky "přespříliš". Vachutka uvedl, že ho v jeho krocích podpořila i starostka obce. "Kladu si otázku, kdyby to bylo přesně naopak a jednalo se o učitele, který by se takto zavíral do umýváren s holčičkami, zda by všechno probíhalo tak, jak probíhá," podotkl Vachutka.

Učitelka Fabiánová se již dříve hájila tím, že ji o přímý dozor na hygienu dětí žádali rodiče. Zdůvodnění výpovědi považuje za urážlivé, řekla, že žádné stížnosti po návratu nezaznamenala. Její slova dnes potvrdili i rodiče. Před svým výslechem seděli v jednací síni a řada z nich výpověď ředitele doprovázela smíchem a komentáři.

"Osobně jsem před odjezdem žádal učitelku, aby na syna dohlédla, a to i na hygienu. Dítě se vrátilo spokojené a vysmáté," uvedl jeden z otců. "Mému synovi nepřipadalo nic zvláštního na tom, když mu učitelka přetahování předkožky připomněla. Mně stačilo, když mi řekl, že na něho nesahala," uvedla další matka.

Po výpovědi v Tršicích učitelka přešla do školy v sousedních Doloplazech, kam za ní začala dojíždět polovina žáků její původní třídy. Ředitel kromě výpovědi podal na učitelku také trestní oznámení, žalobci jej však odložili s odůvodněním, že nic nenasvědčuje spáchání trestného činu. Podle Vachutky čelila škola po podání výpovědi velkým tlakům včetně videa s fašistickým textem. Anonymům byla podle něj vystavena i učitelka, která na chování kolegyně upozornila.

Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme