Rodiče údajně sexuálně obtěžovaných dětí se snaží odvolat ředitele školy

27. září 2016

Kauza propuštěné učitelky obviněné z údajného sexuálního obtěžování dětí v Tršicích graduje. Někteří rodiče požadují odvolání ředitele školy. Na obec tlačili i na veřejném zasedání zastupitelstva.

Počmárané chodníky, petice, plakáty vyzývající k rezignaci ředitele. Spor okolo učitelky propuštěné kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování dětí v Tršicích, někteří rodiče požadují odvolání ředitele.

Žádost rodičů o odvolání ředitele vzbudila na zastupitelstvu bouřlivou diskuzi.

„Od začátku chceme, aby pan ředitel odstoupil a do teď se nám nedostalo jasného stanoviska ze strany obce, proto jsme dnes na zasedání obce chtěli tuto otázku otevřít. Hlavně předat výsledek petice a žádost o projednání petice, která má nyní tisíc šedesát sedm podpisů,“ říká jeden z rodičů Ondřej Dvořák.

Vlna nevole se zvedla letos na jaře. Poté, co ředitel základní školy Jaromír Vachutka obvinil učitelku Vandu Fabianovou ze sexuálního obtěžování dětí na škole v přírodě. Většina rodičů se za ni postavila.

Včetně matky Dagmar Tečové: „Byl to nesmysl, jsem si na tisíc procent jistá, že tam k ničemu nedošlo. Mluvila jsem o tom se svým synem, vůbec nevěděl, o čem mluvím, samozřejmě jen v náznacích, neptala jsem se narovinu, ale jsem si jistá, že tam k ničemu nedošlo, protože by ta reakce byla naprosto jiná,“ obhajuje svůj názor.

Učitelka od září vyučuje v nedalekých Doloplazech. Většina prvňáků z Tršic přešla do školy ve vedlejší vesnici spolu s ní. Ředitel tršické školy Jaromír Vachutka na svém původním rozhodnutí trvá.

„Po tom všem, co se stalo, bych postupoval úplně stejně. Překvapilo mě vyjádření Pražského státního zastupitelství, že to k čemu došlo, kdy se paní učitelka zavírala s jednotlivými chlapci, včetně dotýkání, Státní zastupitelství vyneslo, že se nejedná o nic závažného,“ obhajuje se.

Případem se zabýval také oblastní inspektorát práce i česká školní inspekce. Podle nezávislé starostky Leony Stejskalové ale obec nemá k odvolání ředitele zákonný důvod: „Pan ředitel pochybil, o tom svědčí i ty zprávy, ale to pochybení není dostačující k odvolání. Podle judikatur a podle rozborů, které nám udělal náš právník.“

Zastupitelé plánují s ředitelem příští týden schůzku. Škola k celé situaci připravuje také tiskové prohlášení.

autor: mot
Spustit audio