Rozbité chodníky, nebezpečné přechody. Olomoučané upozorňují na nástrahy při cestách městem

20. únor 2017

Funguje měsíc. Denně na něm přibývá i několik podnětů. Řeč je o internetovém portálu Chodím Olomoucí, který provozuje Univerzita Palackého. Lidé na něm upozorňují na problémy, se kterými se potýkají při pěších cestách po městě. Zpětnou vazbu pak dostávají přímo od olomouckého magistrátu.

„V jednom směru dva proudy aut, ve druhém směru dva proudy aut, která jedou docela rychle. Za zatáčkou je najednou přechod. Chátrá, nikdo ho neudržuje, přestaly svítit lampy. Zebra je ještě trochu viditelná. Lidé tu každopádně chodí, protože nemají jinou alternativu,“ stěžuje si pan Miroslav Charvát na přechod u křižovatky ulic Pražská a Erenburgova v olomouckém Neředíně.

Je podle něj nebezpečný, a tak o něm dal vědět na portálu Chodím Olomoucí. Právě tam se z reakce města dozvěděl, že přechod je zrušený. To potvrzuje i vedoucí odboru koncepce a rozvoje olomouckého magistrátu Marek Černý.

„Ten přechod byl rozhodnutím krajského úřadu na podzim loňského roku zrušen. My jako město jsme se neztotožnili s tímto rozhodnutím a podali jsme podnět přezkoumání k ministerstvu dopravy. Ještě nemáme oficiální stanovisko, ale neoficiálně nám bylo sděleno, že to rozhodnutí bude ministerstvem dopravy zrušeno,“ říká.

Chodím Olomoucí

Magistrát na portálu zatím reagoval na sedm desítek podobných podnětů. Jak říká jeho správce Matúš Šucha z Filozofické fakulty Univerzity Palackého, některé z nich se už dočkaly nápravy: „To, co se zatím povedlo vyřešit, je většinou oprava rozbitých chodníků, případně ořez zeleně.“

Podle Šuchy dostávají lidé odpovědi na své příspěvky zhruba do týdne. První měsíc fungování portálu Chodím Olomoucí právě hodnotí i olomoucký magistrát.

„My si vážíme toho, že taková platforma vznikla, protože ji považujeme za poměrně dobrou pro podněty občanů. Zároveň ale po tom měsíci také dokážeme říci, co se nám nelíbí. Takže bychom rádi vstoupili se správcem webu do jednání, kde si chceme stanovit pravidla, za jakých ba ta spolupráce měla dále pokračovat,“ říká jeho mluvčí Radka Štědrá.

Olomouc je druhým městem, kde podobný projekt funguje. Inspirací pro něj byl pražský portál Chodci sobě.

„Myslím si, že to tam žije, že to lidé sdílejí. Najednou to není, jako když si jdete stěžovat někam, jak se říká, na lampárnu, ale už je to někde černé na bílém. V tom si myslím, že to je dobré a má to smysl,“ uzavírá Miroslav Charvát.

Spustit audio