Roztáhnout dva kilometry hadic není žádná legrace. Prostějovští hasiči to musí stihnout za pět minut

24. červen 2016

Kdyby chtěli hasiči dát dohromady dva kilometry hadic, muselo by se sejít na jednom místě deset jednotek. Prostějovští hasiči to ale zvládnou sami. Dostali totiž speciální techniku dálkovou dopravu vody. Pracovat se s ní učí na letišti.

Roztáhnout a hlavně smotat dva kilometry hadic není žádná legrace. To první musejí prostějovští hasiči stihnout za pět minut. Aby se s novou technikou pro dálkovou dopravu vody naučili pracovat, využívají prostějovské letiště.

„Tohle pod námi je kilometr hadic. Celkem jsou tu dva kilometry ve dvou kontejnerech,“ říká vedoucí prostějovských hasičů Marek Sobek na korbě hasičského auta, které se rozjíždí po ranveji.

Kilometrová hadice váží téměř tři tuny. Rozmotává se proto přímo z auta. Odmotat kilometr dlouhého červeného hada trvá přibližně dvě a půl minuty.

„Na to vlastní rozmotání stačí dva lidi v kabině a někdo, kdo jim přistoupne hadici. Ještě je ale potom potřeba někdo na obsluhu toho čerpadla, které se v tu dobu musí chystat, aby do něj mohl po roztažení hadic pumpovat vodu. Potom je potřeba někdo, kdo projde ty hadice,“ popisuje.

„I na „béčkovou“ hadici, která bude možná třetinová, jsou určení tři hasiči k proudnici. To znamená, že tady by muselo u té proudnice stát hodně hasičů a to by bylo velmi nebezpečné,“ dodává velitel Ivo Jahn.

Prostějovští hasiči trénují smotávání 2 km dlouhé hadice na tamním letišti

Zatímco odmotat hadici trvá několik minut, její sbalení je otázka hodin.

„Teď to auto krokem jede, nabírá hadici. Podavač ji natahuje nahoru na kontejner. Hasiči, kteří jsou uvnitř, musí tu hadici vevnitř porovnat tak, aby se při dalším roztažení pěkně rozbalila,“ dodává Jahn.

I pro hasiče Pavla Zatloukala je to nová zkušenost: „Běžně se to dělá ručně, protože zpravidla jsou ty hadice menší. Nám tady pomáhá stroj.“

Novou techniku využijí hasiči k čerpání při povodních i k přístupu vody do náročných terénů. Kdyby tak dlouhou hadici chtěli dát dohromady z běžného vybavení, muselo by se na jednom místě sejít deset jednotek.

Prostějovští hasiči trénují smotávání 2 km dlouhé hadice na tamním letišti
autor: mot
Spustit audio