Šachisté různého věku se sešli na mezinárodním turnaji Jeseník Open. O vítězi se rozhodne v neděli

26. srpen 2017

Celý týden bojují desítky šachistů o vítězství v Mezinárodním šachovém turnaji Jeseník Open, který se odehrává v největším sále jesenických lázní. Klání má dlouholetou tradici, bez přestávky se pořádá už 27 let. Mnozí hráči si v podhůří Jeseníků užívají současně i dovolenou. Turnaj bude vrcholit zítra.

Přes 150 šachistů usedá ke stolu a hra může začít. Hlasy utichly, každý už se soustředí na svou hru. Na klid v sále dohlíží i hlavní rozhodčí Karel Volek. „Po dobu probíhajícího kola má rozhodčí na starosti, jednak aby byl v hracím sále klid, jednak je povinen rozhodnout spory týkající se pravidel. Pokud dojde k nějakému technickému problému, musí to také ihned řešit. Vyloženě spor jsem zatím neřešil, spíš se jedná o takové drobnosti, například když došly baterie. Turnaj v Jeseníku se vyznačuje rodinnou atmosférou,“ říká Volek.

S tvrzením souhlasí i ředitel turnaje Pavel Koryťák. Více než polovina šachistů jezdí do Jeseníku na turnaj i se svou rodinou: „Většina sem přijíždí i za rekreací, nejen za šachem. Spousta hráčů jezdí do Jeseníku už mnoho let, takže je to pro ně taková každoroční dovolená.“

Vůbec poprvé přijel na jesenický turnaj mezinárodní mistr Ivan Hausner z Prahy. Ve skupině A je nasazenou jedničkou. „Já jsem si sem přijel odpočinout. Je tu spousta mladých hráčů, kteří se budou zlepšovat, takže favorit v takové soutěži jde s kůží na trh. Je to trochu riskantní a částečně se to i projevuje,“ popisuje Volek.

Mezinárodní šachový turnaj Jeseník open 2017

Jednou z mladých nadějí je na turnaji 12letý Vojtěch Dudek z Týnce nad Sázavou, který hraje ve skupině B. Usmívá se, právě porazil o 40 let staršího protihráče Pavla Hubeného z Boskovic. „Jsem zvyklý porážet takové hráče. Taktika byla taková, že půjde do nějaké koncovky a tam pána přehraju,“ říká sebevědomě mladý šachista a jeho protihráč dodává: „Štěstí je potřeba jít naproti, ale Vojta hlavně umí hrát.“

Mezinárodní šachový turnaj vrcholí zítra.

autor: aja
Spustit audio