Schrothovy lázně v Dolní Lipové na Jesenicku se po krachu opět podařilo vzkřísit

24. květen 2017

Odkaz přírodního léčitele Johanna Schrotha stále žije. Přesně před 180 ti lety založil v Dolní Lipové na Jesenicku lázně. A přestože skoro před čtyřmi lety zkrachovaly, nový majitel je opět vzkřísil. V tuto chvíli zaměstnává asi 35 lidí. A sází přitom zejména na léčbu lupénky, kvůli které se někteří pacienti chtějí do Lipové vracet.

Nový majitel koupil lázně před rokem a hned se pustil do nutných oprav. Nejdříve se mu podařilo opravit centrální kuchyni, ve dvou pavilonech už nabízí ubytování.

„Podle oprávnění, které teď máme platné, je to 60 lůžek pro tu lázeňskou léčebně-rehabilitační práci,“ počítá ředitel lázní Michal Dyntera, teď dokončuje rekonstrukci léčebného domu s ordinacemi lékařů a zázemím pro sestry.

„Tady budou dvě ošetřovny a čekárna,“ ukazuje Renata Koníčková na cestě do ošetřovny, kde už kdysi pracovala.

„Pracovala jsem tady moc ráda. Odcházela jsem pouze za příležitostí do zahraničí, taže se mi dobře vrací a moc se na to těším,“ říká sympatická vrchní setra, která má zatím pod sebou další čtyři sestry. Teď je ale nejčastěji zaměstnává při úklidu.

Právě teď si prohlížejí původní nábytek, který v jednom z pavilonů zůstal. Zdravotní personál bude podle Michala Dyntery po čase nutné posílit. Ve své kanceláři si přitom prohlíží hromádku papírů: „Toto jsou lázeňské návrhy na lázeňskou péči od zdravotních pojišťoven. Chodí nám toho sem mraky.“

První tzv. křížkové pacienty čeká už za měsíc. Zatím se mu podařilo vyjednat smlouvy se všemi zdravotními pojišťovnami kromě té nejsilnější.

Lázně Lipová - pomník Johanna Schrotha
autor: aja
Spustit audio