Sečení borůvčí pod Pradědem brzdí jelení říje. Podle ochranářů měly být práce dávno hotové

29. září 2017

Tento měsíc končí první vlna sečení borůvčí v okolí Ovčárny v Jeseníkách. Podle ochranářů přírody zarůstá původní biotopy a vytlačuje vzácné rostliny i živočichy. Jenže s postupem dodavatele nejsou příliš spokojeni. Technické služby města Jeseník, které měly práci na starost, se kritice brání.

Se sečením borůvčí začaly jesenické technické služby v červnu. Podle Jindřicha Chlapka ze Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky se ale nedržely doporučených termínů: „Práce se natáhly více, než jsme plánovali, a obávám se, že pro tuto sezónu nepřinesou efekt, který jsme očekávali.“

Do konce září měly vysekat 17 hektarů. Asi pětina jim ale stále chybí. Na vině je jelení říje, brání společnost její ekonomka společnosti Růžena Lukáčová. „Ve smlouvě jsme na to bohužel nebyli upozorněni. Jediné, na co jsme byli upozorněni, je to, že se samozřejmě jedná o hornatou oblast a my nejsme lesáci. Ale že bude říje a zakážou nám na měsíc sekat to borůvčí, to jsme nečekali,“ uvedla Lukáčová.

S říjí ale měl dodavatel počítat, vzkazuje mluvčí LČR Eva Jouklová. Hluk křovinořezů je podle ní v těchto dnech nežádoucí. „Měli s tím počítat, že je období říje a že v této době se žádný hluk v lese nepřipouští. Zvěř má svá tradiční říjiště, na kterých se pohybuje, monitoruje a také loví,“ dodala mluvčí.

Technické služby proto musely práce omezit, popisuje vedoucí údržby zeleně Roman Putko: „Vyhrabáváme, uklízíme, to můžeme. Dodržujeme časové doporučení. Takže práce v podstatě pokračují.“

Ochranáři přírody by ale byli rádi, kdyby se borůvčí vysekalo ještě o prázdninách. „Ideální by bylo, kdyby se ty práce stihli do konce srpna. Termín ve smlouvě byl poměrně nešťastně nastavený až do konce září, takže tam je problém i na naší straně,“ přiznává Chlapek.

Obě strany se proto podle Jindřicha Chlapka dohodly, že termíny sečení ještě vyladí. A plocha, kterou se letos nestihne posekat, si nechají technické služby na příští rok.

autor: aja
Spustit audio