Šéfem olomouckého krajského úřadu má být Lubomír Baláš. Ten přitom figuruje v několika kauzách

21. květen 2017

Vedení Olomouckého kraje vybralo nového ředitele úřadu. Mezi patnácti uchazeči uspěl dosavadní tajemník prostějovského magistrátu Lubomír Baláš. Ten figuroval v minulosti například v kauze zařazení zaměstnanců do nižší platové třídy, než na jakou měli nárok. Jeho jmenování teď ještě musí potvrdit ministr vnitra.

„Lubomír Baláš by měl do funkce nastoupit 1. června,“ oznámila mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová. Komise Baláše zvolila mezi 15 uchazeči.

„Získal nejvíce hodnotících bodů. Část hodnocení se týkala i dosavadních zkušeností uchazečů o tuto vysokou úřednickou funkci. Pan Baláš pracuje v manažerské pozici už 14 let na prostějovském magistrátu,“ dodává Navrátilová.

Jenže právě na Balášovu práci na prostějovském magistrátu se v posledních měsících snesla kritika.

„Zaměstnanci nedostávali mzdy, které měli dostávat, a docházelo tam k různým výmluvám. Další jsou různé pracovní poměry a nepoměry různých tajemníků Vodovodů a kanalizací a podobně,“ připomíná některé z probíraných kauz opoziční zastupitel Aleš Matyášek za TOP09.

Podle Baláše to není důležité. Řídit má přitom úřad, který ho nedávno definitivně potvrdil, že Baláš spáchal přestupek. V přiznání podle zákona o střetu zájmů neuvedl svůj pracovní poměr pro místní vodárny.

„Byly to záležitosti provozu magistrátu, které se bohužel ventilovaly na veřejnosti. Nevím, jestli narážíte na záležitost mého obvinění ze spáchání přestupku. To je naprosto marginální záležitost a právní orgány a odvolací orgán podle mého názoru k té věci přistoupily zcela formalisticky,“ říká Baláš.

Kritika se snesla i na samotný způsob výběru nového ředitele. Přestože krajská koalice avizovala ve svém programovém prohlášení maximální transparentnost, jména kandidátů na důležitý post nezveřejnila.

„My jsme se na začátku dozvěděli, že se přihlásilo patnáct kandidátů. Vzhledem k tomu, že jde o vysoký státní post, jsem se domníval, že se zveřejní jména, informace, jestli bude výběr jednokolový nebo dvoukolový. Dodneška ale celý ten proces zůstal veřejnosti utajen, což mě docela překvapuje,“ komentoval před několika dny postup politolog Pavel Šaradín.

autor: tas
Spustit audio