Senát vydal Jiřího Lajtocha ke stíhání

21. červenec 2011

Senátor ČSSD a přerovský primátor Jiří Lajtoch bude moci být trestně stíhán kvůli zakázkám na přestavbu přerovského domova důchodců a zimního stadionu. S jeho vydáním k trestnímu stíhání dnes souhlasil Senát.

Hlasy 41 z 68 přítomných senátorů žádosti protikorupční policie vyhověl. Lajtoch své vydání nepodpořil, stíhání pokládá za nezákonné, vidí za ním snahu postihnout člena horní komory parlamentu.

Policie podezírá Lajtocha ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a ze zneužití pravomoci veřejného činitele, spáchané ve spolupachatelství. Kromě přerovského primátora chce stíhat dalších 12 osob.

Policie požádala o primátorovo vydání kvůli takzvaným vícepracím na obou výše uvedených stavbách. Lajtoch vinu odmítá, podle něho byly tyto vícepráce standardně odsouhlaseny v komisích i na radě.

Senátor o své vydání nepožádal, neboť si nemyslí, že se v trestním stíhání očistí. Lajtoch je sedmým senátorem, kterého horní komora vydala k trestnímu stíhání. Celkem projednávala 12 žádostí o vydání.

autor: kor
Spustit audio