Senioři si k Vánocům často přejí zážitky. Díky Ježíškovým vnoučatům můžou chodit třeba na fotbal

26. listopad 2017

Permanentku na fotbal a šálu svého oblíbeného klubu dostal k Vánocům Ladislav Březina z Domova seniorů v Hranicích. Zápasy týmu SK Hranice tak může přímo na stadionu sledovat po celou jarní část sezóny. Dárek mu věnoval Jan Orság v rámci projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata.

„Tady vám předávám šálu hranického klubu a permanentku na jarní část sezóny, abyste si mohl zajít v klidu na fotbal a fandit svému oblíbenému týmu,“ předává Jan Orság vánoční dárek Ladislavu Březinovi. Senior z Hranic chodí pravidelně na zápasy obou místních fotbalových klubů, SK i Dukly. „Někdy to sice časově nevyjde, ale to nevadí. Už chodím dlouho, je to takový můj koníček,“ říká s úsměvem.

Dárce permanentky a klubové šály Jan Orság se o vánočním přání hranického seniora dozvěděl díky sociálním sítím. „Nejdřív to zapadlo mezi hromadu ostatních příspěvků, pak jsem si ale toho projektu všiml a řekl jsem si, že by bylo hezké něco vybrat. Jelikož jsem sám velkým sportovcem a fanouškem fotbalu, tak se mi nejvíc zalíbil právě tento dárek a rozhodl jsem se udělat panu Březinovi radost,“ popisuje Orság. Ladislav Březina si tak může na jaře užít zápasy divizního SK Hranice.

Podle vrchní sestry Aleny Žítkové můžou obyvatelé Domova seniorů i aktivně sportovat. Anebo mohou sportovcům fandit. „Pravidelně pořádáme olympiády, takže mají naši senioři i sportovní vyžití. Samozřejmě tady máme rehabilitační úsek, sestřičky denně s našimi klienty cvičí. Mají tady společné tělocvičny, takže můžou cvičit individuálně i kolektivně,“ vyjmenovává Žítková.

Nejrůznější zážitky si přeje i řada dalších lidí z Domova seniorů v Hranicích. „Je pravda, že jak člověk stárne, často upřednostňuje zážitky, protože těch věcí, které může vlastnit, je čím dál méně. Jestliže rodina funguje, je schopna jim zajistit toaletní věci, novou televizi a podobně, ale ti lidé opravdu touží po společnosti jiných lidí, zážitcích a chtějí smysluplně trávit čas,“ uzavírá ředitelka hranického Domova seniorů Simona Hašová.

autor: min
Spustit audio