Sklizeň brambor na Přerovsku nabírá zpoždění, pod střechou je kvůli dešťům polovina úrody

Sklizeň brambor v zemědělském družstvu v Partutovicích, které patří k největším pěstitelům na Přerovsku, bude mít několikatýdenní zpoždění a taky se prodraží. Kvůli častým dešťům se totiž kombajny nedostanou do polí. Zatímco loni měli úrodu pod střechou do konce září, letos ji zatím sklidili jen z poloviny. Letos se urodilo dost brambor a jejich cena může klesnout až na polovinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na bramborový kombajn

Pohled na bramborový kombajn | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

V Partutovicích vládne typicky podzimní počasí - mlha a vlhko. I když neprší, kombajny, které na dvaceti hektarech sklízejí brambory, ani dnes do polí v okolí Partutovic nevyjedou.

„My jsme letos sklizeň brambor začali jako obvykle 1. září a stále nejsme hotoví. Ze tří dnů jsme maximálně dva vždycky doma, protože půda je tak zamokřená, že kombajn není schopen brambory vybírat. Z brázd se vyorávají válci přes pásy, kde se půda včetně brambor dostává na třídící pásy,“ říká šéf družstva František Maršálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O množství a kvalitě brambor v zemědělském družstvu v Partutovicích natáčela redaktorka Jana Zemková

Stroj dokáže vytřídit brambory od hlíny, ale nedokáže je vytřídit od shnilých brambor nebo kamenů.

„To je právě úkol lidí, kteří se v kombajnu nacházejí. V současné době máme vykopaných asi 50 procent plochy, kterou máme. Prodáváme brambory konzumní, v nabídce máme asi šest až sedm odrůd s bílou i červenou slupkou,“ vysvětluje Maršálek.

Všechny práce se přesouvají do haly na třídicí linku, kterou obsluhuje Hana Baerová: „To co je zelené, mechanicky poškozené, musíme vyhodit. Mohlo by to pak třeba hnít nebo by to bylo ošklivé. Tím pádem by si to nikdo nekoupil.“

Brambory, i když už jsou vytříděné, jsou více než jindy od bláta. „Bylo více vlhko, takže jsou více od bláta. Ale tady trochu oschly,“ upřesňuje Hana Baerová.

Ani vytříděné brambory ale nepřijdou nazmar. „Jsou to brambory krmné, není to tržní velikost,“ uvádí Maršálek.

O třetinu až polovinu levnější

Naštětí se urodilo dostatek brambor - konzumních i sadbových. Družstevníci si tak podle Františka Maršálka mohou dovolit mírné snížení cen:

„Letošní podzim je takový, že nám sice dal velice dobrou úrodu brambor, nicméně nepravidelnost sklizně se projeví do nákladů. Brambory jsou znečištěné, proto vyžadují pozornost při jejich třídění. Nicméně jsou v dobré kvalitě. Oproti loňsku je cena asi o třetinu až polovinu nižší.“

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme