Skutečnost může fascinovat i v mobilu. Nová aplikace o českém hyperrealismu u nás nemá obdoby

14. červenec 2017

Svoji vlastní galerii hyperrealistických výtvarných děl teď můžete mít v mobilu. Aplikaci vytvořil výtvarník Michal Ožibko při příležitosti ojedinělé olomoucké výstavy a postupně ji bude doplňovat dalšími díly českých umělců.

Mobilní aplikace dostane do mobilů celý český hyperrealismus. Novinku vytvořil výtvarník Michal Ožibko s olomouckým Muzeem umění.

Podle něj žádná z českých galerií nic podobného nenabízí. Aplikace cílí na mladé. Je v angličtině, zdarma a stáhnout si ji může kdokoli na světě. Postupně v ní budou přibývat další nová hyperrealistická díla.

„Obrazy můžeme filtrovat podle různých parametrů, například podle období nebo podle témat. Máme tady figuru, krajinu, portrét nebo zátiší. Nebo můžete vyhledávat obrazy podle jména autora,“ říká Michal Ožibko.

Aplikaci vytvořil v souvislosti s výstavou o českém hyperrealismu v olomouckém Muzeu umění. Podle něj se tak dá k výtvarnému umění přitáhnout přes mobil mladá generace.

Autorem aplikace je výtvarník Michal Ožibko

„Ten nápad vznikl především proto, že ta výstava je velmi ojedinělá. Bylo by dobré ji uchovat v nějaké digitální podobě, protože v dnešní době je digitální stopa velmi důležitá. Myslíme především na mladou generaci. Protože je ta aplikace dostupná, tak se může každý, i cizinec, který u nás nikdy nebyl a třeba ani neví, kde je Česká republika, podívat na obrazy lidí, kteří se zde narodili a tvořili. Myslím si, že je to skvělé,“ říká.

Aplikace k výstavě českého hyperrealismu nemá podle Ožibka u nás obdoby: „Spousta muzeí má různé aplikace. Například stojíte před obrazem a nějakým způsobem vás to detekuje a spustí se vám tam třeba komentář k tomu obrazu. Tyto typy aplikací jsou všude ve světě běžné. Ale to, že by někdo udělal k výstavě, k jednomu projektu, který má omezenou dobu, něco, co má trvalejší charakter než samotná expozice, tak o tom nevím. Rozhodně ne v naší české kotlině.“

Kuratorka Barbora Kudračíková a Michal Ožibko

Kurátorka Barbora Kundračíková pomáhala Michalu Ožibkovi se získáváním autorských práv. Aktivitou Michala Ožibka je doslova nadšená: „Je tady katalog, který je do značné míry velmi odborný. A pak je tady aplikace, která tyto věci úplně jednoduše zpřítomňuje. Nemyslím si, že je jen pro mladé uživatele. Například můj tatínek z toho byl nadšený.“

Z výstavy Fascinace skutečností
autor: bam
Spustit audio