Sloní trus se dá zužitkovat. Ve Velkých Losinách z něj dělají papír

24. březen 2015

Zajímavou zakázku získala Ruční papírna ve Velkých Losinách. Oslovili ji pracovníci pražské zoologické zahrady, zda by dokázali ze sloního trusu vyrobit papír. A podařilo se - první vzorky jsou na světě.

„Udělají sběr sloního trusu, který vyperou, vyvaří, nachystají do stavu, který už je bez zápachu, pošlou k nám,“ popisuje směs, ze které ruční papír vyrábějí, ředitel losinské papírny Petr Fouček.

„Celý ten další výrobní proces je úplně stejný jako klasický ruční papír z bavlny, který vyrábíme. Toto je laboratorní holandr, na kterém meleme ten vypraný, vybělený trus do čerpací kádě. Nabereme papírovinu a odgaučujeme na plstěnec, lisujeme a už je to standardní výroba jako každá jiná,“ dodává.

Inspiraci našli pracovníci pražské zoologické zahrady na Srí Lance

„Jsou zde různé typy podle obsahu příměsi. Nachystali jsme i čistý sloninec. Ten, vzhledem k tomu, že má vysoký obsah dřevitých vláken, vypadá jako tvrdý papír, ale je to krásný, dekorativní, na přebaly knih například využitelný. Potom jsou 50ti procentní a 20ti procentní příměsi naší papíroviny, kde potom už ta bělost a použití je jako standardní papír. Jde na to dělat ražbu, tisk. Už se s tímto papírem dá pracovat jako s každým jiným,“ uzavírá Petr Fouček.

S papírem vyrobeným ze sloního trusu se můžeme setkat jen v losinské papírně nebo v pražské ZOO.

autor: jiz
Spustit audio