Slovanské gymnázium v Olomouci čeká kromě voleb výroční setkání absolventů

20. říjen 2017

Na sněmovní volby a současně na setkání absolventů se připravuje Slovanské gymnázium v Olomouci. Kromě tří tisíc voličů ze čtyř volebních okrsků přivítají ve škole na tři tisíce bývalých studentů. Jedna z nejstarších českých škol na Moravě totiž slaví 150 let.

„Volby tentokrát budou probíhat v přízemí a budou oddělené paravány,“ popisuje ředitel gymnázia Radim Slouka. Studenti připravují jednu ze tříd, výuka jim dnes kvůli volbám skončila předčasně. Z budoucí volební místnosti vynášejí lavice, tabule je po vyučování ještě popsaná. „Já bych to tak nechal, ať si komise taky něco zopakuje,“ dodává žertem Slouka.

Urny zatím ve třídách nestojí. „Máme je uložené ve skladu. Až přijde komise, tak si je vyzvedne a rozmístí,“ říká školník Jan Vlček.

V sobotu se bude ve škole současně konat setkání absolventů. Z Česka i zahraničí míří do Olomouce tři tisícovky někdejších maturantů. „Jeden z nejstarších absolventů bude profesor Leopold Pospíšil, maturitní ročník 1942. Přednášel na 47 univerzitách, je profesorem na Yaleu a je to podle mě jeden z nejvýznamnějších žijících vědců,“ uvedl Radim Slouka.

Na Slovanském gymnáziu budou tradičně volit hned čtyři volební okrsky, k urnám tak může přijít i několik tisíc lidí. Vedení školy si ale s organizací dvou významných akcí najednou poradilo. „Oddělili jsme podlaží, kde budou probíhat volby, od zbytku školy. Historickým vchodem se půjde k volbám a absolventi budou chodit novým vchodem, aby se tam zbytečně nemísili. Ale na druhou stranu nebudeme bránit našim voličům, aby se podívali po škole,“ říká Slouka.

A naopak – někteří absolventi tady podle ředitele půjdou rovnou k volbám.

autor: bam
Spustit audio