Sněmovní volby v Olomouckém kraji s velkým náskokem vyhrálo hnutí ANO

23. říjen 2017

Hnutí ANO s téměř třetinou všech hlasů v Olomouckém kraji vyhrálo letošní volby do Poslanecké sněmovny. Jedním z největších překvapení v regionu byl úspěch strany SDP Tomia Okamury. S necelými 14 procenty hlasů získala druhé místo. Vítěz minulých voleb, sociální demokracie skončila na sedmém místě za Piráty.

V olomouckém sídle ČSSD vládne ponurá nálada. Před čtyřmi lety získala strana v Olomouckém kraji přes 22 procent hlasů, letos je to necelých 7,5 procenta. „Hodnotí se mi to velmi těžce, protože 7 procent je výsledek, se kterým jsme úplně nepočítali,“ komentuje výsledky voleb krajský předseda Jiří Zemánek.

Naopak jako obrovský úspěch vnímá výsledky voleb lídr vítězného hnutí ANO v Olomouckém kraji Ladislav Okleštěk, který je zároveň olomouckým hejtmanem. Spolu s ostatními kolegy slavil vítězství v Praze. „Úspěch přisuzuji práci ve Sněmovně, kterou hnutí ANO odvádělo po celé čtyři roky. A také tomu, že jsme se lidem snažili maximálně vysvětlit, o co nám jde a kam chceme dále směřovat,“ uvedl Okleštěk.

Za vítězem se umístily SPD – Tomio Okamura, ODS, KSČM, Piráti, lidovci, ČSSD, Starostové a nezávislí a TOP 09. Podle politologa Pavla Šaradína má hnutí ANO při dalších jednáních mimořádné postavení. „Znamená to, že si může vybírat do vlády, koho chce. Myslím si, že Andrej Babiš se bude nejdříve pokoušet oslovit KDU-ČSL a ČSSD. Teprve potom se uchýlí k Pirátům a ODS. A kdyby všechny pokusy selhaly, tak teprve přijde na řadu Tomio Okamura a komunisté,“ říká politolog.

autor: sol
Spustit audio