Soud pokračuje v prověřování prodeje bývalého polygrafického učiliště v Olomouci

3. březen 2015

Až desetileté vězení hrozí exnáměstkyni olomouckého primátora a soudnímu znalci za nevýhodný prodej učiliště. Bývalou polygrafickou školu město prodalo na doporučení znalce Jana Dostála za 34 milionů korun. Podle žalobce to byla nevýhodná cena.

Jiný posudek totiž odhadl hodnotu budovy na padesát milionů. Prodej měla tehdy na starosti exnáměstkyně Hana Kaštilová-Tesařová (ČSSD). Případ dnes projednává okresní soud v Olomouci.

„Oběma obžalovaným je kladeno za vinu, že poškodili majetek města Olomouc o 6 330 000 kč při prodeji nemovistosti,“ shrnuje obžalobu státní zástupce Daniel Němec.

Hana Kaštilová-Tesařová měla jako náměstkyně primátora před osmi lety na starosti majetek města. O budovu polygrafického učiliště tehdy stál zřizovatel školy Olomoucký kraj. Když znalecký posudek ukázal, že má hodnotu padesát milionů, zdála se mu příliš drahá.

„Napsal, že za těchto podmínek předběžně neuvažují, že by mohli mít zájem. Samozřejmě na nás apelovali, abychom brali zřetel na to, že je tam Střední polygrafická škola. Na základě toho jsem potom oslovila pana ing. Dostála a chtěla jsem vědět jeho odborný názor,“ vysvětluje exnáměstkyně Tesařová. Znalec Jan Dostál odhadl cenu domu na 34 milionů korun.

Kraj ho ale nechtěl, a tak město budovu za tuto cenu prodalo jedné z nájemkyň. Podle obžaloby tak město poškodili o šest milionů korun. Exnáměstkyně ale vinu odmítá. Padesátimilionový posudek podle ní totiž správně nezohledňoval využití domu.

„Podle mého názoru byl zpracován, jako kdyby to byly kanceláře. Nezohledňovali vůbec, že tam byla škola. Vycházel z ceny obvyklého nájemného. Podle mého laického dovození cena tím pádem musela být vyšší,“ dodává.

Znalec Jan Dostál si za svým odhadem stojí: „I teď s odstupem času bych asi nedělal žádné jiné změny, možná nějaké drobnosti. Určitě si stojím za tou cenou, kterou jsem tam stanovil.“

Okresní soud v Olomouci dnes bude v prověřování případu pokračovat výslechem svědků.

autor: mot
Spustit audio