Soud v Olomouci prověřuje údajně nevýhodný prodej učiliště v centru města

3. březen 2015

Okresní soud v Olomouci řeší údajně nevýhodný prodej budovy bývalého učiliště. Až desetileté vězení hrozí exnáměstkyni olomouckého primátora Haně Kaštilové-Tesařové i soudnímu znalci Janu Dostálovi.

Budovu v centru město prodalo na Dostálovo doporučení za 34 milionů korun. Státní zástupce tvrdí, že cena byla pro radnici nevýhodná. Podle jiného posudku měl totiž dům hodnotu padesát milionů korun.

Prodej budovy polygrafického učiliště v Olomouci začala radnice připravovat před osmi lety. Řízení majetkoprávního odboru měla tehdy na starosti náměstkyně primátora Hana Kaštilová-Tesařová. Nechala proto vypracovat první znalecký posudek. Závěr zněl, že dům má hodnotu bezmála 50 milionů korun. Za tuto cenu nabídlo město dům zřizovateli školy - Olomouckému kraji.

„V průběhu asi tří nebo čtyř měsíců napsal, že za těchto podmínek předběžně neuvažují, že by mohli mít zájem. A samozřejmě na nás apelovali, abychom brali zřetel, že je tam právě střední polygrafická škola. Na základě toho jsem potom oslovila pana inženýra Dostála a chtěla jsem vědět jeho odborný názor, co si myslí o této ceně,“ popisuje Kaštilová-Tesařová.

Budovu s internátem pro studenty, kancelářemi i nebytovými prostory odhadl znalec Jan Dostál na 34 milionů korun. Protože kraj budovu nechtěl, prodalo ji město za navrženou cenu jedné z nájemkyň.

Podle státního zástupce Daniela Němce tak olomoucká radnice přišla o nejméně šest milionů korun: „Při prodeji tohoto domu využili jiného znaleckého posudku úmyslně, který snižoval cenu té nemovitosti. Tento znalecký posudek pak předložili radě a později zastupitelstvu města. To schválilo tento prodej, aniž by tušilo skutečný stav věci.“

Exnáměstkyně Tesařová ale tvrdí, že původní padesátimilionový posudek cenu domu výrazně nadhodnotil: „Podle mého názoru byl zpracován, jako kdyby to byly kanceláře. Nezohledňoval vůbec, že tam byla škola a vycházel z ceny obvyklého nájemného. Podle mého laického dovození cena tím pádem musela být vyšší.“

Obžalovaný znalec Jan Dostál si za svým odhadem, že budova má hodnotu 34 milionů korun, stojí: „I teď s odstupem času bych nedělal žádné jiné změny, možná jen nějaké drobnosti. Určitě si stojím za tou cenou, kterou jsem tam stanovil.“

Za zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě veřejného majetku hrozí exnáměstkyni až deset let vězení. Stejný trest může dostat i Jan Dostál za křivou výpověď a nepravdivý znalecký posudek. Další výslechy svědků plánuje soud na začátek března.

autor: mot
Spustit audio