Spor o odškodnění za údajně nepovedený porod pokračuje

2. březen 2015

Olomoucký soud dnes bude znovu řešit spor o několikamilionové odškodnění. Rodina v něm viní olomouckou fakultní nemocnici, že se jim kvůli pochybení zdravotníků narodila těžce postižená holčička. Peníze by jim pomohly starat se o dítě, které neumí polykat a neobejde se bez kyslíku. Nemocnice pochybení odmítá.

Rodina se podle otce Vlastimila Blaťáka kvůli náročné péči o hendikepovanou dceru ocitla v insolvenci. Nákup pomůcek a léků je finančně náročný a matka se o holčičku musí nepřetržitě starat.

„My se soudíme s fakultní nemocnicí o to, že zásadním způsobem pochybili u porodu. Já jsem trošku uražený tím, že všichni novináři napsali o tom procesu, že se soudím od 17 milionů, takže já vypadám jak strašný zlatokop, ale nikomu už nedochází, že za ta léta už jsem dal do té péče 2,5 milionu ze svého. A ten mi samozřejmě někde chybí,“ vysvětluje Vlastimil Blaťák.

Nemocnice ale ústy mluvčího Egona Havrlanta pochybení odmítá: „Pokud se narodí dítě s jakýmkoliv postižením, je to samozřejmě vždy smutné jak pro rodinu samotnou, tak i pro naše zdravotníky, kteří dítěti pomáhají na svět a kterých se podobné případy rovněž velmi dotýkají. V tuto chvíli bychom neradi předjímali, jaké bude rozhodnutí soudu, jsme ale přesvědčeni, že jsme nepochybili a že naši lékaři postupovali lege artis (podle pravidel umění lékařského, pozn. red.).“

Podle žaloby ale nemocnice špatně určila hmotnost dítěte a lékařka nepřihlédla k tomu, že matka trpí těhotenskou cukrovkou. Rodiče dítěte se domáhají 17 milionů, které jim pomohou zajistit dceři dostupnou péči.

autor: bam
Spustit audio