Spor o takzvanou bluesovou lavičku v Šumperku vyústil ve vzájemnou spolupráci

20. červen 2017

Spory mezi Šumperským okrašlovacím spolkem a tamní radnicí přinesly řešení, se kterým ani jedna strana nepočítala. U městských hradeb díky tomu vznikne takzvané bluesové zákoutí.

Když městská firma odstranila načerno nainstalovanou sochu sedícího kytaristy, vzbudila u skupiny lidí vlnu nevole.

Po společné schůzce ale zůstala otázka samotné lavičky spíš trochu stranou. Teď mluví obě strany o vylepšení prostoru před hradbami.

„Oba tábory se usmířily, i když původně vznikla taková virtuální hádka, která byla úplně zbytečná. My jsme městu předali vizuál, kde bylo naznačena jak lavička, tak zákoutí, které by mohlo vzniknout,“ říká Jiří Giesel z Šumperského okrašlovacího spolku.

Na místě, kde se v současné době nachází psí záchod, by měla do budoucna stát lavička a mělo by tu vzniknout zákoutí.

„Žádní pejskaři sem nechodí. Místo toho by tu měl vzniknout menší dlážděný prostor. Náš spolek pro něj mohl získat poeziomat. Za tím místem si stojíme. Kdyby to bylo jinde, tak to nemá smysl. Byli bychom rádi, kdyby byla lavička tady,“ dodává Giesel.

Místo, kde by mohlo vzniknout bluesové zákoutí v Šumperku

Vrácení kovové lavičky se sochou kytaristy nevyloučil ani lidovecký místostarosta Tomáš Spurný: „Je potřeba zjistit, jak v daném místě vypadají podzemní sítě. Pohybujeme se také v památkové zóně, takže je potřeba zjistit stanovisko odborného úřadu.“

Stejně tak potvrdil, že město nechá odstranit psí toaletu. Na financování bluesového zákoutí se spolek s radnicí chce ještě dohodnout. Podle Giesela můžou členové sehnat zhruba sto tisíc korun a většinu prací udělat svépomocí.

autor: sol
Spustit audio