Spor o výměnu lamp v centru Olomouce opouští soudní síň. Architekt se pokusí s městem domluvit

24. květen 2017

Spor o výměnu lamp na Horním náměstí v Olomouci vrchní soud odročil. Magistrát i architekt se chtějí pokusit o společnou domluvu. Spoluautorovi podoby Horního náměstí Janu Šépkovi se nelíbí, že tam město nainstalovalo jiné lampy, než navrhoval.

Dlouholetý spor průběžně komentoval spolek Za krásnou Olomouc. Jeho člen Alexander Jeništa považuje za nešťastné, že se tento spíš odborný spor řeší u soudu. Příčina je podle něj obecná. Města neumí vyhlašovat a dotáhnout do zdařilého konce architektonickou soutěž.

„Když už nějakou soutěž vyhlásíme, tak pak nerespektujeme její výsledek,“ říká.

Problém vznikl při rekonstrukci Horního náměstí. Město tehdy nerespektovalo návrh architekta Jana Šépky. Před třemi lety vyměnilo svítidla znovu. Podle architekta tak magistrát porušil autorský zákon.

Krajský soud dal loni Šépkovi za pravdu, přiřkl mu omluvu města a 100 tisíc korun. To architektovi nestačí. Chce, aby město lampy vyměnilo. Na svém původním návrhu netrvá.

Sloup veřejného osvětlení na Horním náměstí v Olomouci

„Je to spíš věc toho, aby ta lampa byla takového charakteru, aby dokázala dokomponovat celou plochu Horního náměstí tak, jak jsme o ní uvažovali, tedy jako o salónu města. Myslím si, že ty lampy by tím pádem měli také mít mimořádný design a měly by samozřejmě poskytovat ty technické parametry.“

Vrchní soud v Olomouci případ odročil. Architekt s magistrátem se totiž nakonec shodli na tom, že se pokusí domluvit.

„Nikdy není pozdě jednat. Přistoupili jsme na to. Město ten spor neřeší nějak principiálně. Jde jim o zájem občanů, aby to veřejné osvětlení bylo co nejlepší a co nejvíc dotvářelo náměstí. Pokud je zájem žalující strany jednat, tak nevidím důvod, proč bychom se tomu měli bránit,“ potvrzuje advokát radnice Petr Konečný.

Na společnou dohodu dostaly strany lhůtu necelé dva měsíce.

autor: bam
Spustit audio