Stavba nové lávky v Přerově se protahuje, práce zbrzdilo počasí

28. duben 2015

Stavební práce na lávce u Tenisu v Přerově nabraly zpoždění. Lidé si budou muset ještě několik měsíců počkat na to, až se po ní dostanou do rekreační oblasti v okolí Lagun a do zahrádkářské kolonie. Za prodlevou je údajně počasí.

Bagry, jeřáby, stavební dělníci na obou březích řeky Bečvy budí opravdu velkou pozornost. Lidé v nedaleké venkovní restauraci sedí otočení k řece, aby měli co nejlepší výhled.

Původní lávku pro pěší vážně poškodily povodně poprvé už v roce 1997. Velká voda narušila statiku, lávka musela být několikrát uzavřená, až se ji město rozhodlo zbourat a naradit novým mostem.

Teď se osazují se nosné prefabrikáty, Následovat bude bednění, betonáž spojů, a práce na opěrných rampách. Pak čekají lávku dynamické a statické zkoušky. Kdy to bude, ale není jasné. Firma totiž požádala o prodloužené termínu.

Podle primátora za Společně pro Přerov Vladimíra Puchalského ale není jisté, že město žádosti vyhoví. Nejprve chce slyšet pádné důvody: „Zda přírodní podmínky byly takové, že firma nemohla dodržet technologické postupy, například betonování, tvrdnutí betonu a podobně. Pokud to neprokáže, my jim prodloužení lhůty nepovolíme. Pokud to prokáže, povolíme částečné prodloužení.“

Adin Vyhlídka, který postup prací sleduje téměř denně, věří, že se nakonec podaří lávku dokončit včas, tedy na konci prázdnin: „Pokud neustoupí té dohodě, měla by být lávka v srpnu dokončená, v září by měla být otevřená.“

Most bude mnohem odolnější proti povodním a kromě pěších po něm mohou jezdit i vozidla integrovaného záchranného systému.

autor: zem
Spustit audio