Stavební firma v Prostějově dvakrát nedodržela termín při opravách jedné z ulic. Město jí nezaplatí

10. červenec 2017

Měsíce čekali obyvatelé Veleslavínské ulice v Prostějově, až stavební firma opraví rozkopané chodníky i silnici. Práce přitom měla trvat jen několik týdnů. Teď čeká obyvatele ulice stavební ruch znova. Město totiž neschopným stavebníkům nic nezaplatí a místo nich najme jiné, kteří musí celou práci předělat. Radnice totiž objevila celou řadu chyb.

Prostějov zadal opravu ulice zlínské firmě, která s nejnižší cenovou nabídkou vyhrála výběrové řízení. Rekonstrukce měla trvat pár týdnů, protáhla se ale na půl roku. Společnost dvakrát nedodržela termín.

„Firma nedodržela termíny, které měla ve smlouvě a potom ty, které měla na odstranění nedodělků a závad. Celková výše smluvních pokut, které jim naběhly za tu dobu je asi 1 780 000 korun,“ říká náměstek prostějovské primátorky Zdeněk Fišer z ČSSD.

Podle něj mělo město přitom platit za práci zhruba milion korun. Stavební firmě proto nezaplatí nic a peníze investuje do dalších oprav už jednou opravené ulice.

„V některých místech, kde byly prováděny výkopové práce, se propadá dlažba. Asi to nebylo pořádně zhutněno. Všechny tyto práce odstraníme jinou firmou postupně z těch peněz, které jsme nevyplatili,“ dodává Fišer s tím, že nově zákon umožňuje vyřadit firmy, se kterými má město negativní zkušenosti, rovnou z výběrového řízení.

Do budoucna by se tak situace neměla opakovat. Obyvatele Veleslavínské ulice teď přesto čekají další komplikace při stavebním ruchu.

autor: tas
Spustit audio