Stipendia doktorandům zvýšíme ještě do konce roku, říká děkan Filozofické fakulty UP v Olomouci

23. říjen 2017

O zvýšení doktorandského stipendia pro příští rok rozhodnou v nejbližší době fakulty českých univerzit. Ti nejaktivnější doktorandi na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci by mohli mít podle prvních odhadů děkana JIřího Lacha až 20 tisíc korun měsíčně. Aktuálně mají zhruba třetinu.

„Ta částka mi samozřejmě dostatečná nepřijde, pokud uvážím, že doktorandská činnost má být prací na plný úvazek. Je to hrubě pod hranicí minimální mzdy. Nedá se z toho vyžít,“ říká doktorand Mirek Libicher z Filozofické fakulty.

Od jara s napětím sleduje, jestli se mu stipendium zvýší. Ministerstvo školství tehdy mluvilo až o dvojnásobné částce. Jenže vysoké školy na příští rok dostaly o 1,5 miliardy nižší rozpočet, než žádaly. Bez ohledu na něj ale olomoucká Filozofická fakulta v čele s Jiřím Lachem stipendium z aktuálních 7500 korun zvýší. „Počítali jsme vnitřní rezervy ve stipendijním fondu a rozhodli jsme se, že všem přidáme v průměru 1500 korun. To by mělo být ještě dřív než v lednu, na konci tohoto roku,“ uvedl děkan.

Dlouhodobě to ale situaci neřeší, myslí si Mirek Libicher: „Já jsem především rád, že se aspoň nějaká částka našla a že se pan děkan rozhodl pro to něco udělat. Navýšení na 9000 korun je ale pořád pod úrovní minimální mzdy.“

Podle předsedkyně České asociace doktorandů a doktorandek Kateřiny Cidlinské si ale ještě můžou tito studenti polepšit a je ideální čas zabojovat o zvýšení stipendia na příští rok. „Peníze nejsou předem nijak označené. Apelujeme proto na všechny doktorandy, aby začali komunikovat se svými akademickými senáty a se svými studentskými senátory, aby tlačili na vedení univerzit ohledně vyšetření nějakých peněz na stipendia,“ říká Cidlinská.

Děkan Jiří Lach už v minulosti vyzval oborové rady jednotlivých doktorandských oborů, aby určovali výši měsíčního stipendia studentům podle toho, jak jsou aktivní.

autor: ahe
Spustit audio