Stoletou lípu ve Šternberku chtěli vyhlásit památným stromem. Majitel ji ale pokácel

24. květen 2016

Zřejmě u soudu skončí spor úředníků šternberské radnice se soukromou firmou. Ta totiž nesouhlasí s pokutou, kterou jí chtějí vyměřit úředníci šternberské radnice, protože bez jejich povolení skácela na svém pozemku stoletou lípu.

Úředníci chtěli více než 20 metrů vysokou lípu vyhlásit památným stromem. V okamžiku, kdy to ale oznámili firmě, ta strom pokácela. Firma tvrdí, že byl ve špatném stavu. Ekologové s tím nesouhlasí. Lípa chybí i obyvatelům okolních domů.

Přes plot do průmyslového areálu v centru Šternberka ukazuje průvodce Jan Lacina, kde více než stoletá lípa stála. Teď tu už není ani pařez. Na zemi leží jen trocha pilin.

„Bylo to docela hezké. Všichni, kteří chodili kolem, z toho měli radost. Najednou se to někomu nelíbilo a během jednoho dne lípa zmizela,“ říká Jan Lacina.

Spolu s lípou ale zmizelo dalších 10 stromů. Většinou douglasky a břízy. Taky jejich vykácení Jan Lacina lituje: „Ty stromy tady měly velký význam, podle mě. Silnice Uničovská, u které stály, je možná jedna z nejrušnějších ve Šternberku. Každý strom tady má daleko větší význam, než někde vzadu na zahradě.“

Naopak Petrovi Utěšenému chybět nebudou: „Nám to tady zanášelo rýny, šopy a zvedala se podlaha.“

Ekologové ale protestují. Lípu chtěli vyhlásit památným stromem. Její majitel úředníkům tvrdí, že strom byl v havarijním stavu.

Antonín Kostrůnek, šéf odboru životního prostředí s tím nesouhlasí: „Strom byl zdravý. Troufám si říct, že to byla jedna z nejkrásnějších solitérních lip ve Šternberku. Takových zdravých stromů v našem městě mnoho není.“

„Já nevím, proč nás pořád musíte otravovat. Dělejte si svoji práci a nás nechte dělat naši. Nic vám k tomu nezašleme,“ reagoval na prosbu o vyjádření Lubomír Ludma, právní zástupce firmy, která lípu pokácela.

Úředníci šternberské radnice s ní už zahájili správní řízení: „Jelikož se náš správní orgán, orgán Ochrany přírody městského úřadu Šternberk, domnívá, že byl porušen zákon o ochraně přírody a krajiny, zahájili jsme správní řízení o uložení pokuty,“ dodává Antonín Kostrůnek.

„Byla nádherná, vysoká. Monumentální strom. Je škoda, že už tady není,“ uzavírá Jan Lacina.

autor: kra
Spustit audio