Stovkám lidí pomohlo olomoucké Krizové centrum. Funguje už pět let

26. květen 2015

Do těžké životní situace se může dostat každý. Ale ne každý je schopný ji sám vyřešit. Právě těmto lidem i rodinám pomáhá v Olomouci Krizové centrum charity. Obrací se na něj oběti domácího násilí, senioři v nouzi, či lidé, které postihla tragédie. Krizové centrum je jediným zařízením svého druhu v kraji. Funguje už pět let.

„Tady na tom pokoji jsem bydlel, spal jsem na této posteli,“ vzpomíná čtyřicátník Michal Blaho z Olomouce. Krizové centrum ho zachránilo, když byl fyzicky i psychicky na dně.

„Měl jsem určité problémy s alkoholem, rozešel jsem se s přítelkyní a nevěděl jsem, co mám dál dělat, tak jsem tady zazvonil. Bylo to někdy po Vánocích, někdy k večeru jsem sem šel. Tady se snažili mi pomoct,“ popisuje.

„Jsou to takové ty situace, kdy člověk si sám nedokáže pomoci. Často nemá nikoho, s kým by se o té věci mohl pobavit. Je to pro něj takové hodně těžké,“ říká vedoucí krizového centra Jana Haasová.

„Člověk, když má nějakou životní krizi, tak se necítí vůbec dobře. Tady jsem měl dva, tři dny pocit bezpečí. Bylo zrovna kolem Silvestra, venku rachot a vy tady sám. Ale tady si člověk uvědomí spoustu věcí,“ dodává Michal Blaho.

V olomouckém Krizovém centru pomohli za pět let jeho fungování stovkám klientů

Některým stačila jen drobná rada, jiným tady poskytli i ubytování či finanční pomoc.

„Ti lidé, kteří vyhledávají pomoc krizového centra, nemají své blízké nebo s nimi nemohou mluvit. To slovo je asi velmi důležité, ta metoda krizové intervence. Hraje roli i to, že u nás najde bezpečné prostředí. Je u nás ubytovaný pět, deset nocí zdarma včetně stravy. V opravdu nouzových případech jsme schopni lidem poskytnout i přímou pomoc. Lidé potom dostanou i nějaké potraviny nebo se jim uhradí nějaké částky na bydlení, takže se dá říct, že jde o komplexní pomoc,“ říká Jana Haasová.

I díky pomoci Krizového centra má teď Michal Blaho práci a zkouší začít nový život

„Určitě to změnilo hodně. Poradí vám, jak dál v tom životě máte pokračovat. Domluvili mi detox na Hradisku a léčení v Kroměříži. Když pořád pijete, tak na vás padají všechny problémy a postupem času je musíte řešit. Samozřejmě to není všechno v pohodě, nemůžete to všechno dát dohromady během půl roku, ale je to podstatně lepší, určitě,“ říká Michal Blaho.

Podle vedoucí krizového centra Jany Haasové je podobných center málo: „Tohle je služba ojedinělá, v celém Olomouckém kraji. Myslím si, že je to málo. Že kdyby takových krizových, záchytných center bylo víc, tak se dá často předejít závažným situacím.“

autor: Radka Kvasničková
Spustit audio