Stravování ve šternberských školách bude znovu zajišťovat město

25. červen 2017

Šternberk bude hledat kuchaře a kuchařky. Město musí obnovit příspěvkovou organizaci, která zajistí přípravu jídla pro tamní školy a školky. Má na to tři měsíce. Stravování dětem od září zajišťuje soukromá společnost Scolarest. Po dlouhých měsících nátlaku ze strany některých rodičů ale městu smlouvu vypověděla.

„Jídlo nebylo chutné. Mnohdy přesolené nebo nedosolené. Dítě se mi vracelo ze školky hladové,“ říká Petra Palíková, která patří mezi rodiče, kteří si na stravování ve školních jídelnách dlouhodobě stěžovali. Právě kvůli nátlaku rodičů firma městu smlouvu vypověděla.

„Společnost Scolarest se už nadále nechce tohoto lokálního hašteření zúčastňovat,“ zdůvodnila už dříve mluvčí Kateřina Vavrochová.

Výdej jídla v sedmi mateřinkách a čtyřech základních školách a tak bude muset město zajistit samo. Obnoví příspěvkovou organizaci, pro kterou teď hledá vedení.

Podle místostarosty Michala Oborného z ČSSD bude mít radnice zřejmě problém zajistit všechny služby, na které jsou strávníci zvyklí.

„Prioritou je hlavně to stravování zajistit. Určitě v té první fázi nebudeme mít bezobjednávkový systém, který byl vynikající a tři jídla na výběr. Důležité ale je, že jsme si to vyzkoušeli a víme, že to jde i v našich prostorách,“ říká.

Rodič Tomáš Marek změnu vítá. Věří, že město přibližně sedmnáct stovek obědů denně zvládne zajistit: „Je hezké, že si děti můžou vybírat, ale pokud si vybíráte ze tří nekvalitních věcí, tak je to jedno. Ta podstata je v kvalitě surovin a podobně.“

Další z rodičů Jan Liška s ním nesouhlasí: „Každý den děti vodím do školky i do školy. Víme, co jí. Toto je snůška nesmyslů a politická loby. Tady skutečně menšina porazila většinu a nechápu, proč teď moje děti nebudou mít na výběr.“

Provoz školních kuchyní převezme příspěvková organizace města od října.

autor: mot
Spustit audio