Studenti v Prostějově debatovali o židovské historii města

2. prosinec 2016

Studenti Gymnázia Jiřího Wolkera v Prostějově debatovali o židovské historii města i o budoucí podobě zničeného židovského hřbitova. Fotky náhrobků a příběhy zemřelých obyvatel Prostějova jim ukázali historikové.

Kolik žilo v minulosti v Prostějově židovských obyvatel a jak kdysi vypadal jejich hřbitov, ukázali studentům prostějovského gymnázia historikové. Mluvili o pátrání po židovských náhrobcích i o příbězích jejich majitelů, které se jim díky tomu podařilo sestavit. Studenti si také mohli prohlédnout návrh pietního místa, které má na bývalém hřbitově vzniknout.

Ten leží přímo v sousedství jiné školy - reálného gymnázia. „Slyšela jsem od lidí, kteří studují na reálce, že se tam má postavit dvoumetrová cihlová zeď, která má oddělit ten park. Asi jim budu dále šířit to, jak se to opravdu chystá,“ říká Matylda Klosová ze septimy. Studenti po skončení přednášky s autory projektu živě debatovali.

„Kdo by nebyl schopný obětovat pár kroků navíc, aby to obešel, když se to vezme takhle? Není to nic, co by kazilo výhled. Není to nějaká, ostnatým drátem obehnaná, zeď,“ myslí si Jiří Smolka, který také navštěvuje septimu.

Studenti prostějovského gymnázia na debatě o židovské historii města

Podobnou prezentaci nabízel zástupce americké židovské organizace Tomáš Jelínek i na Reálném gymnáziu. Podle ředitele Rostislava Halaše škola v únoru umístí ve svých prostorách putovní výstavu o historii židovské obce.

„Myslím si, že k tomu mělo dojít už dřív, před prázdninami, nejpozději v září. Doufám, že se nám to podaří zrealizovat aspoň v tom únoru,“ reaguje Tomáš Jelínek s tím, že o výstavu už projevily zájem i další instituce.

„Smyslem bylo poskytnout základní informaci studentům o významu toho místa a dát příležitost těm, kteří o to mají hlubší zájem,“ uzavírá ředitel školy Michal Šmucr. Škola se podle něj dlouhodobě věnuje významných osobnostem města a patří mezi ně i ty židovské.

autor: tas
Spustit audio