Šumperk plánuje rekonstrukci kulturního domu. Vybuduje v něm i nový sál

27. červenec 2017

Šumperská radnice plánuje nákladné opravy kulturního domu. Letos ho koupila od odborářů a investuje do něj desítky milionů korun. Upravit potřebuje doslova od podlahy až po střechu. Některé kulturní akce dočasně přestěhuje do divadla nebo farního kostela. V kulturním domě ale sídlí i řada nájemců. Pro ně zatím náhradní umístění nemá.

„Když se tady podíváte na toalety, které mají sloužit při reprezentačních plesech ve městě, tak vidíte, že to je relikt 70. let. Bude potřeba provést zcela novou elektroinstalaci, požární zabezpečení, vzduchotechniku, která je v havarijním stavu a ohrožuje nám provozování velkých akcí,“ ukazuje stav kulturního domu lidovecký místostarosta Tomáš Spurný.

Podle projektanta přijdou opravy na zhruba 30 milionů korun. Podle místostarosty tu kromě nich hodlá město vybudovat také velký sál. „Měl by být asi pro 160 diváků. Měly by tam probíhat menší koncerty a filmová představení,“ upřesnil Spurný.

Měl by sloužit i pro zkoušení muzikálů, jak zmínil ředitel šumperského divadla Matěj Kašík. „Vzhledem k tomuto trendu potřebujeme víc místa. Potřebujeme, aby herci zkoušeli na jednom místě, na jiném místě zpívali nebo zkoušeli choreografie. Právě proto bychom uvítali nějaký další prostor,“ vysvětlil Kašík.

Nový sál nebude radnice přistavovat, ale vybuduje ho uvnitř v prostorách dnešního sportbaru. Jestli využije jen jejich část nebo celý podnik, bude vedení města teprve projednávat. „Budeme to samozřejmě řešit po dohodě se stávajícími uživateli,“ dodává místostarosta Spurný.

Vedoucí sportbaru potvrdila, že kvůli změnám ji zatím nikdo z města neoslovil. Všechny opravy chce radnice stihnout tak, aby nenarušila festival Blues Alive.

autor: sol
Spustit audio