Šumperskou radnici čeká rekonstrukce

22. březen 2015

Vlhko ve sklepeních a rozpadající se vstupní schodiště do historické budovy šumperské radnice - to už dlouho trápí vedení města. Proto se v květnu pustí do oprav přes sto let staré budovy. Co radniční sklepení skrývají dnes?

„Tady jsou archivy, to už se vyklízí. Tady je provizorní kolárna. O tomto prostoru se říká, že to bylo první kino v Šumperku. Tady by měla být nová kolárna, archiv…,“ popisuje domovník Roman Kochwaser.

Opravy suterénu radnice začnou v květnu, potrvají podle tajemníka města Petra Holuba do listopadu: „Je potřeba tu budovu opravdu provzdušnit a ty suterénní prostory upravit tak, aby mohly sloužit jako archivy.“

V neutěšeném stavu je i vstupní schodiště do radnice. I na něj letos dojde: „Schodiště se celé rozebere, včetně kašny. Buďto se vyrobí nové prvky nebo se zpátky sesadí, dá se tam nová vodoinstalace a odpad tak, aby ta kašna fungovala. To byl jeden ze zdrojů té vlhkosti. Celé schodiště se sesadí a vyspáruje znovu tak, aby mohlo dalších dvacet, padesát, sto let sloužit,“ říká Petr Holub.

Historická radnice se tak změní v jedno velké staveniště. Po dobu prací se do ní bude vstupovat bočním vchodem. Práce na rekonstrukci radnice budou pokračovat i v dalších letech, kdy přijdou na řadu okna a budova dostane i novou fasádu.

autor: jiz
Spustit audio