Svatý Florián opět hlídá centrum Olomouce

20. červenec 2015

Turisté už na prohlídkových trasách historickou Olomoucí opět mohou obdivovat barokní sochu svatého Floriána. Po půl roce náročných oprav se opět vrátila do sousedství chrámu sv. Michala. Pořád je ale z části zahalená lešením. Restaurátoři tu totiž měsíc budou dodělávat drobné úpravy.

Barokní sousoší, kterému vévodí patron hasičů svatý Florián, je sice na svém místě, ale částečně stále za zelenou zástěnou. Restaurátor René Tikal tu se svými kolegy dodělává poslední úpravy. Zrekonstruovat bezmála tři století starou sochu bylo náročné.

„Především se musela očistit, protože poslední restaurátorský zásah tu byl hodně dávno. A potom vlivem stromů, které rostou dokola, došlo k poškození některých partií, také například na drapérii, na tom praporci,“ říká restaurátor.

Socha sv. Floriána před restaurováním

Socha byla opravdu v dezolátním stavu a některé části - například ruka andílka - už dokonce začaly odpadávat: „Bylo narušené podlaží a socha byla staticky vychýlena ze své osy, z toho důvodu jsme ji demontovali a odstěhovali do ateliéru, a tam byly prováděny základní restaurátorské zásahy.“

Teď restaurátorům zbývají poslední detaily: „ Doplňování některých partií jsme si nechávali přímo na místo, abychom je při převozu nepoškodili. Až to bude hotové a přespárované, přikročíme k lokální patinaci.

To znamená některé barevně odlišné partie, především tmely budou přizpůsobeny barevnosti originálního kamene,“ dodává Tikal.

Kolem svatého Floriána teď už mnohem spokojeněji chodí farář z kostela svatého Michala Antonín Basler.

René Tikal při dokončovacích restaurátorských pracích přímo na místě

Ochotně vysvětluje, proč se Florián stal patronem právě hasičů: Svatý Florián je prvním rakouským mučedníkem: „Na počátku čtvrtého století bylo toto mučení završeno jeho utopením ve vodě. Byl mu přivázán na krk mlýnský kámen a byl vržen do řeky. A poněvadž voda měla úzkou souvislost s jeho smrtí, tak byl vzýván jako patron hasičů a všech profesí, které mají co dělat s ohněm.

Tato část města v roce 1709 prošla strašným požárem, při kterém bylo stráveno ohněm asi tři sta padesát domů, kostel sv. Mořice, taky nedávno dostavěný kostel sv. archanděla Michaela byl těžce poškozen,“ říká Antonín Basler.

A proto olomoučtí měšťané v roce 1725 objednali u sochaře Jana Jiří Schaubergera sochu svatého Floriána. Podstavec k ní udělal další slavný kameník - Václav Render, který je autorem sloupu Nejsvětější Trojice zapsaného do seznamu kulturního dědictví UNESCO. Olomoučané tak můžou být opět klidní. Před požáry je teď chrání hned dva Floriáni. Jeden na čerstvě opraveném sousoší, druhý se na něj dívá z vitráží jen pár metrů vzdáleného monumentálního chrámu svatého Michala.

autor: bam
Spustit audio