Technické služby instalují v Olomouci lavičky z recyklovaného plastu. První dvě jsou v Lošově

21. listopad 2017

V Olomouci se objevují první lavičky z recyklovaného plastu. Město tak řeší problém s plastovým recyklátem, o jehož zpracování už nemá Čína zájem. Technické služby už teď se zpracovatelskou firmou plánují odběr dalších výrobků z vytříděného plastového odpadu.

Jsme téměř v lese, u hvězdárny v olomoucké místní části Lošov a máme tu krásný výhled na Olomouc. Jiří Mareš z Technických služeb kontroluje usazování prvních dvou laviček. „V první fázi bude osm laviček s tím, že dvě jsou tady u rozhledny v Lošově a v nejbližší době budeme instalovat šest laviček ke kojeneckému ústavu přímo k řece Moravě,“ říká Mareš.

Zvláštností těchto laviček je, že ačkoliv na první pohled vypadají jako ostatní lavičky v Olomouci, jsou vyrobené z vytříděného plastu. „To je hlavní rozdíl. Je to recyklovaný plast. Uvidíme, jak se to osvědčí. Každopádně jsou na atraktivním místě, takže si myslím, že budou splňovat svůj účel,“ dodává Jiří Mareš.

Podívat se sem přišel i jeden z místních obyvatel Milan Řezník, který tu venčí svého psa. „Určitě je to dobrý nápad, je tu pěkný výhled na celou Olomouc,“ komentuje nové lavičky.

Pracovníky Technických služeb sleduje také jejich ředitel Miroslav Petřík. „Dodáváme výrobci sebrané plasty ze žlutých kontejnerů a on z těch plastů produkuje tyto výrobky. Kdyby tímto způsobem postupovala všechna velká města, umožnilo by to výrobci poptávat daleko víc vytříděného plastu, se kterým teď mohou být problémy, protože Čína omezuje dovoz těchto recyklovaných odpadů na svoje území. Myslíme si, že je dobré využít zdroje, které máme tady, už jen kvůli nezatěžování dopravou. Přímo se nabízí na ten problém upozornit. Je to ukázka možného řešení,“ vysvětluje ředitel.

Z druhotných plastů se vyrábí například i protihlukové stěny. Technické služby města Olomouce už teď přemýšlí, jaké další recyklované výrobky by mohly využít.

autor: bam
Spustit audio