Temperamentní hudba plná strhující dynamiky. Taková je Balkánská rapsodie

11. únor 2016

Moravská filharmonie Olomouc se po delší době vrací k balkánské hudbě. Na dnešním koncertě zazní strhující rytmy a výrazná dynamická muzika z jihovýchodní Evropy. Na programu ji olomoučtí hudebníci nemají často, a tak divákům dnešní večerní koncert slibuje netradiční zážitek.

S šéfdirigentem Petrem Vronským jsme na program tohoto koncertu pyšní, říká ředitel Moravské filharmonie Vladislav Kvapil: „Chtěli jsme publiku představit něco, co se často nehraje. Samozřejmě se hrává Liszt, občas se hrává Kodály.“

Jak už bylo řečeno, úvod rozproudí čardášové rytmy. Zazní i Lisztova Uherská rapsodie, kterou doplní Rumunská rapsodie hudebního skladatele a houslisty Georga Enescu. I v tomto případě se posluchači můžou těšit na ohnivé taneční rytmy.

Vladislav Kvapil má ale ještě jeden tip - violový koncert Miklóse Rószsiho, v roztomilém českém překladu Mikuláše Růžičky. Je to maďarský úspěšný skladatel filmové hudby, který má na svém kontě dokonce tři Oscary.

V Olomouci bude hrát na violu laureátka mezinárodních soutěží Kristina Fialová. „Je z rodu Fialů. Myslím tím z rodu, který založil slavný sbormistr Českého filharmonického sboru Petr Fiala. Tato skvělá, mladá violistka se zhostila tohoto sólového partu a já osobně se na tuto skladbu asi těším nejvíc," říká Kvapil.

Olomouckou premiéru bude mít i Symfonické kolo chorvatského autora Jakova Gotovace. „To je takový jejich Bedřich Smetana, dalo by se říct. Je to zakladatel srbské symfonické národní hudby,“ říká olomoucký šéfdirigent Petr Vronský.

Petr Vronský

Zároveň slibuje, že dnešní balkánský koncert Moravské filharmonie bude pro posluchače opravdový zážitek a svým temperamentem prý určitě strhnou i výkony hudebníků. „To jsou někdy tak závratná tempa, že je to obrovská výzva pro všechny muzikanty, aby se tímto hustým lesem šestnáctinových, někdy dvaatřicetinových not se ctí prodrali,“ dodává Vronský.

autor: bam
Spustit audio