Těžba dřeva uzavřela část Rychlebských stezek. Nepodceňujte riziko, varují provozovatelé cyklisty

23. srpen 2017

Kvůli těžbě stromů napadených kůrovcem omezují Rychlebské stezky na Jesenicku provoz. Některé trasy pro horská kola musejí kvůli těžké technice úplně uzavřít. Pohyb po lesních stezkách teď není bezpečný, někteří cyklisté ale varování ignorují a zbytečně pak riskují.

Les v okolí Rychlebských stezek za poslední měsíc výrazně prořídl. Společně s Pavlem Horníkem, stavitelem speciálních tras pro horská kola, jsme se vydali terénním autem k místu, které je potřeba po těžbě dříví uklidit.

Cestou míjíme desítky cyklistů A Pavel Horník je raději upozorňuje na traktor, který je může při sjezdu překvapit: „Dávejte pozor, teď tam manipuluje traktor s dřevem. Tak jeďte pomalu, jeden cyklista už do něj dnes najel.“ Projíždíme kolem jedné z tras, která je právě uzavřená. U pásky se zákazem vstupu stojí skupinka cyklistů a někteří se vzápětí spouštějí z kopce dolů. Zcela ignorují možné riziko.

O kousek dál už potkáváme trojici zaměstnanců, kteří zametají stezku, aby ji mohli po několika týdnech opět zprovoznit. „Musíme uklidit hlavně ty větve po těžbě, jehličí a listí. Pohrabeme to a bude to zase průjezdné,“ komentuje Lukáš Březina.

Omezení se týkají i trasy kolem Černého potoka

Rychlebské stezky nejsou jediným místem, kde platí omezení kvůli těžbě. „Až tady skončíme, pojedeme na Černý potok, kde máme další trail a kde taky probíhala těžba. Jednu část bychom měli po odstranění větví otevřít, druhá bude stále neprůjezdná. Tam se dělá těžba s mechanizací, takže budeme muset vyznačit objížďku,“ doplňuje s hráběmi v rukou Roman Zezula.

Rychlebské stezky - omezení provozu, těžba dřeva

Úklid po těžbě kůrovcem napadeného dříví zaměstnává pracovníky Rychlebských stezek natolik, že na běžnou údržbu tras jim nezbývá čas. Komplikace chtějí všem cyklistům vynahradit třeba i tím, že zanedlouho otevřou dvě zcela nové trasy.

Rychlebské stezky - omezení provozu, těžba dřeva
autor: aja
Spustit audio