Těžit vápenec nedaleko hradu Bouzova a Javoříčských jeskyní. To je záměr investora

29. únor 2016

Hrad Bouzov a Javoříčské jeskyně možná doplní vápencový lom. Největší turistická lákadla na Olomoucku každoročně navštěvují desítky tisíc lidí. Jen pár kilometrů od nich plánuje soukromý investor začít s těžbou vápence. Tamní obyvatelé s vybudováním lomu nesouhlasí.

„No tak jako většina nesouhlasíme, protože se nám tady zhorší kvalita života a naruší to tu krajinu. Bude hluk a prašnost a nebude ta pohoda jako teď,“ paní Irena bydlí ve Hvozdečku dvacet pět let. Kvůli nesouhlasu s těžbou místní založili spolek. Jmenuje se stejně jako kopec s ložiskem vápence - Holý vrch.

„Teď jde o spodní vodu, vede to právě tady přes tu oblast, akorát je to v nějaké větší hloubce. Oni tvrdili, že tou těžbou do šedesáti metrů se to neohrozí, ale nikdo neví, jak vedou ty prostory,“ říká předseda spolku Martin Koukal. Holý vrch je vzdušnou čarou asi tři kilometry od hradu Bouzova i Javoříčských jeskyní. O těch se říká, že jsou nejkrásnějších v republice.

Hvozdečko - kaplička

„Nám tady jezdí mezinárodní Závody míru, neustále se musíme zviditelňovat, a najednou nám tady začnou jezdit soupravy s kamením. Plánujou šestnáct souprav denně, jak to bude za dva roky, to už nikdo nemluví,“ dodává lidovecký zastupitel z Hvozdečka Jan Holub.

Podle písemného vyjádření ředitele těžební společnosti Karla Novotného nemají obavy místních racionální základ. Dosud zpracovaná dokumentace podle něj prokazuje, že vlivy budoucí těžby na životní prostředí a zdraví obyvatel jsou minimální. Firma teď zpracovává další posudek vlivu na životní prostředí, který předá Olomouckému kraji.

„Až bude toto posuzování dokončeno, tak zpracovaný posudek bude zveřejněn k připomínkám. Po skončení lhůty bude veřejné projednání. Krajský úřad vydává stanovisko, až po vyhodnocení veškeré dokumentace,“ vysvětluje mluvčí kraje Kamila Navrátilová.

Společnost chce s těžbou začít po roce 2017, plánovaná kapacita je čtyřicet tisíc tun vápence ročně.

Javoříčské jeskyně - bohatá krápníková výzdoba
autor: mot
Spustit audio