Tým olomouckých lékařů odjíždí do Jordánska. Budou tam operovat syrské uprchlíky

26. září 2017

Tři lékaři z olomoucké fakultní nemocnice dnes odjíždějí pomáhat do Jordánska. Během týdne zvládnou tři desítky operací pacientů s ortopedickými problémy. Řešit budou převážně stará válečná zranění, která se dříve špatně zhojila, nebo si s nimi tamní lékaři nevěděli rady.

Doktor Jaromír Freiwald společně s dvěma dalšími lékaři z Traumatologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc bude v následujícím týdnu operovat převážně syrské uprchlíky v Jordánsku. „Jedná se o lidi, kteří jsou na území Jordánska bez jakýchkoliv dokladů a hlavně bez peněz,“ upřesňuje.

Zhruba třicet pacientů jim vytipoval z desítek zájemců tamní lékař. „Cílovou skupinu našich pacientů tvoří ti, kteří byli poraněni v rámci válečného konfliktu,“ dodává Freiwald.

Do Jordánska jedou olomoučtí lékaři už počtvrté. „Nebylo účelné vozit pacienty do Česka, bylo to finančně i logisticky náročné. Proto se začala poskytovat v zemích, kde ti pacienti v současné době jsou,“ říká další z doktorů Petr Špiroch o projektu Medevac, do kterého se s kolegy zapojil.

Čeští lékaři se v Jordánsku na operačním sále musí přizpůsobit tamním podmínkám. Nepouští se do složitých operací kvůli malé dostupnosti krve a součástí českého týmu už oproti dřívějšku není anesteziolog. „Poté co zjistili, že vybavení je tam hluboko pod evropskými standardy, odmítli pacienty uspávat, protože nechtěli brát na sebe to riziko, že nám tam někdo umře na stole,“ komentuje Freiwald.

Zhruba třicet operací mají olomoučtí lékaři rozplánovaných do šesti dnů.

autor: tas
Spustit audio