Ukradenou vzácnou bankovku objevili policisté po letech v online aukci, dražila se za miliony

Olomoučtí policisté našli vzácnou československou bankovku, pětitisícikorunu z roku 1919, takzvanou státovku. Objevila se minulý týden na jednom z aukčních internetových portálů. Její dražba končila na částce téměř dva miliony korun. S největší pravděpodobností jde o bankovku, která byla před víc než deseti lety ukradena z Vlastivědného muzea v Olomouci. Její cenu odborníci odhadují v řádu až milionů korun. Policisté dosud v případu nikoho neobvinili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté roky hledali ukradenou vzácnou pětitisícikorunu. Objevili ji na aukčním serveru

Policisté roky hledali ukradenou vzácnou pětitisícikorunu. Objevili ji na aukčním serveru | Zdroj: ČTK

„Společně s kriminalisty, kteří se zabývají informační kriminalitou, se nám podařilo objasnit odcizení takzvané státovky,“ řekl v úterý šéf olomoucké policie Jiří Musil.

„Podnět jsme dostali z Vlastivědného muzea, že by mohlo jít o jejich bankovku. Byla nabízena na internetovém portálu. Bankovku jsme zajistili. Domníváme se, že je to ona, ale čekáme na znalecký posudek," dodal Musil.

Vyvolávací cena bankovky byla podle policistů na portálu na 220 tisících korunách, dražba končila na částce kolem 1,8 milionu korun. Ve chvíli, kdy se policisté o aukci na portálu dozvěděli, do samotné aukce nezasahovali.

„Nevstupovali jsme do toho, skutečně jsme to nechali běžet. Šli jsme po tom pachateli. Ten, kdo to na portálu nabízel, nebyl přímo pachatelem zcizení," popsal Musil.

Policisté roky hledali ukradenou vzácnou pětitisícikorunu. Objevili ji na aukčním serveru | Foto: ČTK

V případu podle policistů dosud nebyl nikdo obviněn, na celém případu se podle nich nepodílel jen jeden člověk. Pachatel, který zřejmě bankovku odcizil, pracoval v době krádeže v okruhu Vlastivědného muzea, doplnil Musil.

„Na tom, aby se bankovka mohla dostat do distribuce, se zřejmě podílelo více osob," konstatoval vedoucí olomouckého územního odboru. I kvůli vyšetřování nechce k podezřelému sdělit bližší informace.

Podle Filipa Hradila z Vlastivědného muzea v Olomouci jde o státovku, kterou vydala vláda v roce 1919 s nominální hodnotou 5000 korun. „Je zajímavá tím, že byla v oběhu 20 měsíců, od 7. srpna 1919 do 15. dubna 1921. Právě ta krátká doba oběhu stojí za tím, že mnoho bankovek, které se musely naráz vyměnit a nebyly dlouho v oběhu, je poměrně málo. Dnes evidujeme ve veřejných a soukromých sbírkách asi 36 pravých kusů této státovky," řekl Hradil.

Tyto bankovky měly podle odborníka málo ochranných prvků a znaků a velice snadno se padělaly. „I u této pětitisícikoruny máme řadu známých padělků, které se hned vyrojily," dodal Hradil.

Nejvyšší nominální bankovky byly podle něj vyráběny v zahraničí, tato pětitisícikoruna byla tištěna ve Vídni a autory výtvarného pojetí byli vídeňští umělci. Hodnotu objevené vzácné československé bankovky nedokázal Hradil odhadnout, podle něj záleží i na poptávce na trhu. Podle něj se cena pohybuje v řádu milionů korun.

Historik Filip Hradil z Vlastivědného muzea Olomouc ukazuje na tiskové konferenci 21. března v Olomouci pětitisícikorunu z roku 1919, kterou zajistili olomoučtí policisté. | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme