Úplné zatmění přiblíží v Moravském divadle vztah prokletých básníků Rimbauda a Verlaina

17. březen 2017

Moravské divadlo dnes v premiéře uvede hru Úplné zatmění. Ukáže vztah prokletých básníků Verlaina a Rimbauda.

Přátelství, lásku i nenávist mezi prokletými básníky Paulem Verlainem a Arthurem Rimbaudem zachycuje hra uznávaného britského dramatika a filmového scenáristy Christophera Hamptona Úplné zatmění. Napsal ji ve svých dvaceti letech.

První setkání rodiny Verlainových s šestnáctiletým básníkem Arthurem Rimbaudem nebylo úplně příjemné. Zatímco měšťácká rodina jen těžko zkousla jeho provokace, Paul Verlaine byl nadšen.

Lidé mají v paměti filmové zpracování režisérky Agnieszky Hollandové z roku 1995 s Leonardem DiCapriem.

Režisér Petr Štindl ale téma pojal jinak. Provokativní už dávno není podle něj homosexuální vztah. Současný přesah vidí jinde: „Tématem je ohledávání prostoru vnitřní svobody, hranic, které každý člověk chce překročit nebo měl by překročit, aby prostor svobody byl zachován.“

Protagonisté Petr Kubes a Vojtěch Lipina se před začátkem zkoušek poctivě připravili a nastudovali o svých předobrazech řadu textů.

Vojtěch Lipina jako Arthur Rimbaud

Roli Arthura Rimbauda si jako svoji poslední olomouckou vychutnal před odchodem do Ostravy Vojtěch Lipina. Filmový předobraz ale pro něj příliš inspirativní nebyl.

„Ten film je podle mě řemeslně velice dobře natočený dobrou kamerou a skvělou režií Agnieszky Holland, nicméně na mě působí velice depresivně a trošku zle, protože se tam dějí docela šílené věci, které jsou občas za hranicí. Těžký život prokletých básníků,“ říká Lipina.

Pro Petra Kubese v roli Verlaina je přitažlivý prvek svobody: „Já jsem se k prokletým básníkům dostal v letech, kdy tady byl totalitní režim, bylo mi asi sedmnáct, takže zhruba tolik, kolik bylo Rimbaudovi, když své verše psal. Města jako Vídeň, Paříž, Londýn pro mě byla sience fiction. V nás určitě byla touha po svobodě, touha vzepřít se tomu režimu. Chtěl bych, aby se ta témata svobody a touhy odrazila v naší inscenaci.“

Premiéra hry Úplné zatmění začíná v Moravském divadle dnes v 19:00 hodin.

Petr Kubes jako Paul Verlaine
autor: bam
Spustit audio