Uplynulo 700 let od první zmínky o hradě Bouzově. Při této příležitosti tam otevírají výstavu

25. září 2017

Hrad Bouzov na Olomoucku, jedna z nejnavštěvovanějších moravských památek, si v těchto dnech připomíná 700 let od první dochované zmínky. Ode dneška otevírá výstavu, kde návštěvníci uvidí kromě vzácných listin také stříbrný model hradu s typickou hláskou nebo kámen ze středověkého pranýře.

Kurátorka Sylva Marková s kastelánkou Zuzanou Šulcovou na poslední chvíli ještě upravují listinu z 16. století v jedné z vitrín. „První zmínka o hradě Bouzově byla v listině, kde se uváděl její majitel Buz z Bouzova. Dosud jsme ji nikomu neukázali. Kurátorku proto napadlo, že bychom ji při příležitosti 700. výročí první zmínky vystavit pro naše návštěvníky,“ říká kastelánka.

Za zmínku podle ní stojí i další dvě kapitoly z dějin Bouzova. „Vlastníkem hradu byl jednu dobu synovec Karla IV., Jošt Lucemburský. Vlastnil jej také rod z Kunštátu a Poděbrad a je možné, že se tu narodil budoucí král Jiří z Poděbrad,“ dodává Zuzana Šulcová.

Zajímavostí výstavy je podle Sylvy Markové kámen, který byl na pranýři v obci. Připomene lidem období, kdy se uplatňovalo útrpné právo a na nedalekém šibeničním kopci probíhaly popravy. „Byl to kámen hanby. Přivazovali se k němu za trest lidé,“ upřesňuje.

Lidé podle kurátorky znají Bouzov hlavně jako filmovou kulisu. „Celkem známé jsou Kopretiny pro zámeckou paní. Tam můžete vidět prostory, ve kterých tehdy opravdu bydleli kasteláni. Samozřejmě nesmím zapomenout na pohádku O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Království potoků, pokračování Arabely nebo se tu natáčely také zahraniční koprodukce, třeba série o princezně Fantagiro,“ vyjmenovává Marková.

Na příští výstavě se návštěvníci například dozví, kolik lidí bylo popraveno na šibeničním vrchu nedaleko hradu. Sylva Marková ji na Bouzově chystá zhruba za dva roky.

autor: bam
Spustit audio