Ústín možná definitivně vyřeší problém jednosměrné cyklostezky

6. únor 2016

Rychle projíždějící řidiči, rozbité chodníky i auta překážející na silnici. To všechno chce Ústín na Olomoucku vyřešit při opravě průtahu. Vesnice totiž leží podél hlavní cesty z Olomouce směrem na Konici a místní obyvatele trápí hustý provoz a nedořešená cyklostezka.

„Určitě by to chtělo nějaké retardéry, aby tam došlo je zpomalení a vylepšit vozovku, protože už není nejmladší,“ říká paní Lada, která bydlí v Ústíně přímo u hlavní cesty. Přivítala by proto hlavně zpomalení aut. Proto chce nezávislá starostka Jana Chalupová rovnou silnici zúžit.

„Když je takto široká, tak auta jezdí hodně rychle. Když ji zúžíte, tak přece jen mají řidiči pocit, že se tam jen tak nevejdou a provoz to zpomalí,“ říká.

Při opravě průtahu chce vesnice vybudovat nové chodníky, parkovací místa a hlavně cyklostezku. Z obou stran už totiž do vesnice asfaltová cesta pro cyklisty vede. Ve směru z Olomouce do Ústína je ale jednosměrná.

„Inspektor řekl, že tato cyklostezka nesmí být obousměrná, protože takový krátký úsek je nebezpečný, ve směru do Olomouce. Cyklisté na ni nesmějí, je tam zákaz vjezdu, ale samozřejmě většina cyklistů tento zákaz nerespektuje,“ říká Jana Chalupová.

Nový pruh pro cyklisty skrz vesnici má problém vyřešit. Těší se na něj i paní Lada: „Já sama, když chci jet se synem, tak nejčastěji využívám cyklostezku. S dítětem bych si vůbec nedovolila jet po tak frekventované silnici.“

Paní Ilona to vidí podobně: „Ta cyklostezka je tam určitě potřeba. Je tam velký provoz, je potřeba taky opravit chodníky, protože jsou místy propadlé.“

Ústínem každý den projede 4 a půl tisíce aut. Povrch cesty bude opravovat krajská správa silnic.

„V současné chvíli jsme závislí na zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí obce, kde se předpokládá termín někdy v květnu s tím, že realizace by mohla být v roce 2017 nebo 2018,“ říká technický náměstek Ivo Černý.

Cyklostezku, chodníky a parkování musí obec vyřešit sama pomocí dotace.

autor: mot
Spustit audio